”Superhjälten” Trump håller Europas ledare som gisslan

BRYSSEL. Donald Trump lyckades skapa kaos på ännu ett toppmöte.

För den amerikanske presidenten verkar allting vara en tävling där han ännu en gång utropade sig som segrare.

Utan att någon såg honom passera mållinjen.

Följ ämnen
Nato

Nato-toppmötet såg ut att få ett dramatiskt slut när president Trump plötsligt kallade till presskonferens mitt i mötet. Dessförinnan kom uppgifter att han hotat att USA kunde lämna Nato om inte de övriga länderna gick med på att snabbare komma upp till försvarsutgifter på minst två procent.

En amerikansk journalist som satt intill mig på presskonferensen andades upphetsat.

– Jag har bevakat Nato i 25 år och inte varit med om något liknande.

Men i stället för att meddela sitt utträde förklarade Trump från podiet att toppmötet varit mycket framgångsrikt och att alla andra gått med på USA:s krav om att öka sina anslag mycket snabbare.

Han gav inga detaljer men hävdade att det handlade om "några korta år" i stället för 2024.

Trump gjorde ingen hemlighet av att de andra vikt ner sig eftersom han under morgonen och gårdagen "varit mycket missnöjd" med situationen där USA står för över 70 procent av Natos utgifter.

Inga garantier

I hans historieskrivning så hade han på några timmar fått de länder som inte når två procent att lova att de nu ska göra det "mycket snabbt".

Trump missade inte heller tillfället att påpeka att en rad tidigare amerikanska presidenter på Nato-toppmöten påtalat att Europa måste betala mer men att ingen av dessa verkligen satt kraft bakom orden på samma sätt som han.
Trump är med andra ord bäst och den som på egen hand fixat det som ingen tidigare klarat.

Trump har vunnit. Något han lovade att göra om och om igen i valrörelsen.

Problemet är att det är svårt att begripa vari segern består.
Ingenting tyder på att de övriga länderna gett några garantier för att de ska nå tvåprocentmålet före 2024. Möjligen har de gett Trump muntliga löften mellan skål och vägg.

Det räcker för att Trump ska kunna utropa sig som segrare och det är egentligen det enda han vill så att han kan bli omvald 2020.

Uppslitande

Övriga ledare verkar nöjda med att mötet åtminstone inte utåt slutade i den uppslitande oenighet som det började. Det enda man behöver oroa sig för nu är att någon av ledarna ska försöka ta ifrån Trump hans seger genom att säga emot honom. Då kan vi få en situation som liknar den efter G7-mötet i Kanada där Trump drog tillbaka sitt godkännande av slutdokumentet efter att premiärminister Justin Trudeaus uttalande förargat Trump.

Natos generalsekreterare hade fullt sjå med att hålla tunga rätt i mun när han fick frågan om vilka specifika åtaganden olika länder gjort. Det var mycket harklanden och konstpauser.

– Alla har gått med på att fördubbla sina ansträngningar, sa Stoltenberg. President Trump inlägg hade en stor betydelse.

Men inte heller han gav några specifika uppgifter om vilka länder som gått med att öka sina försvarsutgifter snabbare.

Förnekar

Stoltenberg påpekade, precis som den amerikanske presidenten gjorde på sin presskonferens, att pengar börjat strömma in till Nato igen sedan Trump tillträdde. Det senaste året har de 29 medlemsländerna, bortsett från USA, ökat sina försvarsutgifter med 41 miljarder dollar.
Men det är inga nya åtaganden.

Italien och Danmark förnekar att de gått med på en tidigare deadline än 2024.

Varken Trumps krav på att övriga Nato-länder ska spendera minst två procent av sina bruttonationalprodukter på försvarsutgifter eller kritiken mot den ryska gasledningen Nord Stream 2 är i grunden kontroversiella.

Nato kom på mötet i Wales 2014 överens om att målet ska vara att alla länder når 2-procent nivån. Men kravet behöver inte vara uppfyllt förrän 2024. Så när Trump hävdar att länderna måste höja sina anslag "omedelbart" så är det ett krav som USA må ha men som inte har något stöd i de beslut som Nato fattat.

Gisslan

Trump är inte ensam om att vara kritisk mot Nord Stream 2. Sverige är ett av de länder som är mycket tveksamma till gasledningen som många tycker gör Europa alltför beroende av rysk energi. Något som i ett krisläge kan utnyttjas av Kreml.

Men ingen annan ledare skulle drömma om att uttrycka sig så förolämpande och plumt som Donald Trump gjort under de här två dagarna i Bryssel. Särskilt inte bland vänner på ett toppmöte som är tänkt att utstråla enighet och samarbetsvilja.

Vi har en situation där en amerikansk president som vill framstå som en superhjälte håller Europas ledare som en slags gisslan. Europa är helt beroende av USA för sin säkerhet. Därför är det svårt för kontinentens ledare att säga ifrån. Bättre då att hålla god min för att inte drabbas av den amerikanske presidentens vrede.

Kanske sammanfattade den svenske statsministern stämningen när han angående trenden att försvarsutgifterna ökar sa:

– Om Trump vill ta åt sig äran för det må det väl vara hänt.