Domstol: Siv får inte heta Nyckelpiga

avMira Micic

NYHETER

Först när hon gick i pension vågade Siv Nilsson slå till – och ansökte hos Skatteverket om att lägga till namnet som hon alltid velat ha.

Men myndigheterna säger nej.

Det började med att hennes mamma kallade henne Nyckelpiga när hon var liten.

– Så sa hon alltid till mig: min lilla Nyckelpiga. Så när jag var liten presenterade jag mig alltid för tanterna som Siv Maria Nyckelpiga. Sedan dess har det namnet alltid funnits med i mitt liv, säger Siv Nilsson, 66, från Slite på Gotland.

Foto: PRIVAT
Siv Nilsson får inte heta Nyckelpiga: ”Det har alltid varit min dröm”

För ett år sedan, när hon gick i pension, bestämde hon sig att slå till.

– Förr var det lite skämmigt, men nu när jag inte längre jobbar tänkte jag: Nu jäklar, nu ska jag få heta så. Nu är jag ändå nästan 70 år. Det blir så när man är pensionär, man tänker mycket på livet och allt.

Fick avslag: Olämpligt

Hon ansökte hos Skatteverket om att lägga till Nyckelpiga som ett tredje namn –men fick avslag:

”Nyckelpiga är olämpligt som förnamn eftersom det inte är ett ord man förknippar med ett namn”, skriver Skatteverket i beslutet.

Men Siv ville inte ge upp och överklagade hos förvaltningsrätten i Stockholm. I överklagan skrev att hon inte förstod varför detta skulle vara olämpligt.

– Jag tänkte att jag måste försöka. Det har varit min dröm sedan jag var liten.

Men domstolen sa nej.

Rätten: Inte ett namn

I en tre sidor lång dom skriver förvaltningsrätten bland annat att i målet inte framkommit att namnet Nyckelpiga kan väcka anstöt eller att det skulle kunna leda till obehag för Siv Nilsson, men att det ändå är olämpligt ”eftersom det är ett ord som inte har karaktären av ett namn. Den omständigheten att Siv Nilsson inte önskar heta Nyckelpiga som tilltalsnamn förändrar inte denna bedömning”.

En snabb kartläggning visar att det finns ett flertal kvinnor runt om i Sverige som heter just Nyckelpiga, som ett andra eller tredje namn.

– Det visste jag inte. Men jag har googlat tidigare och sett att folk heter alla möjliga djurnamn. I alla fall på Facebook, säger Siv Nilsson.

Trots att myndigheterna stoppade hennes önskan har hon ändå sett till att ha det namnet:

– Ja, nu heter jag så på Facebook. Det är i alla fall något.

Dagens tre rubriker torsdag 5 juli 00:29
ARTIKELN HANDLAR OM

Gotland