Pentagram-mysterium löst

Uppdaterad 2013-08-06 | Publicerad 2013-08-05

Mysteriet med ett naturligt pentagram i en öde del av Kazakstan är löst.

Arkeologer har nu spårat källan till den gigantiska symbolen.

På den vindpinade stäppen i en öde del av Kazakstan i centrala Asien finns ett jättelikt pentagram inetsat i jordens yta.

Den femuddiga stjärnan, omgiven av en cirkel, är placerad nära strandkanten i naturreservatet Upper Tobol Reservoir och går att se med Google Maps. Nästan inga andra spår av liv skymtar i området och den närmsta civilasationen finns 2 mil österut i staden Lisakovsk.

360 meter brett

Pentagrammet är en forntida symbol som använts av flera olika kulturella och religiösa grupper: förr av invånarna i Mesopotamien och anhängare av den gamla grekiska filosofen och matematikern Pythagoras, idag av wiccaner – en nyhednisk religion vars vissa anhängare kallar sig för häxor.

Men även Church of Satan har adopterat pengtagrammet, vilket gjort att det i dag ofta förknippas med satanism och ofta också djävulsdyrkan.

Naturen kring kazakiska Lisakovsk är genomborrad med uråldriga arkeologiska runier, bland annat finns där gamla gravplatser och bosättningar från bronsåldern.

Men vad det bisarra, drygt 360 meter i diameter breda, pentagrammet gör där har länge varit ett mysterium. Vissa hävdar att platsen har använts för djävulsdyrkan av sekter eller varelser från underjorden.

Arkeolog knäckte nöten

Ingen hart vetat säkert – förrän nu.

Även om det med hjälp av flygbilder är svårt att utröna exakt vad pentagrammet i Kazakstan är för något, menar arkeologen Emma Usmanova att hon nu har knäckt nöten.

– Det är konturerna av en park i formen av en stjärna, säger Emma Usmanova till NBC News.

Usmanova förklarar att parken omges av vägar som kantas av träd, vilket gör att formen blir så tydlig ovanifrån.

Stjärnan var en populär symbol under Sovjettiden och användes flitigt som prydnad på fasader, flaggor och monument. Kazakstan tillhörde Sovjetunionen fram till 1991.