Dödligaste dagen sedan Gazakriget: ”Avskyvärt övergrepp”

Uppdaterad 2018-05-15 | Publicerad 2018-05-14

55 palestinier har dödats och tusentals har skadats i protesterna mot öppnandet av USA:s ambassad i Jerusalem.

Vita huset lägger skulden på Hamas – samtidigt som våldet från Israels sida fördöms av omvärlden.

Sydafrika och Turkiet har kallat hem sina ambassadörer i Israel.

Numera ligger USA:s ambassad i Jerusalem. Efter en blodig dag på Gazaremsan invigdes ambassaden klockan 15 på måndagen, svensk tid.

Inför invigningen bröt massprotester ut vid Gazaremsans gräns och israelisk militär svarade med att öppna eld mot demonstranterna.

Under måndagen har 55 palestinier dödats och över 2400 palestinier skadats, uppger palestinska myndigheter enligt AFP.

Enligt Al Jazeera är många av de skadade barn och kvinnor, även flera journalister finns bland de skadade.

Åtta av de som har dödats är under 16 år, enligt AFP

Israeliska armén har också genomfört luftattacker mot fem olika Hamas-mål i norra Gaza. Det uppger en talesperson för militären IDF.

Turkiet och Sydafrika kallar hem ambassadörer

Vita huset lägger skulden på Hamas.

– Ansvaret för de här tragiska dödsfallen ligger helt och hållet hos Hamas, säger Vita husets presstalesperson Raj Shah.

– Hamas provocerar cyniskt och med en intention fram den här reaktionen. Israel har rätt att försvara sig, fortsätter han enligt AFP.

Måndagen beskrivs som den blodigaste dagen sedan Gazakriget 2014. Nu reagerar omvärlden på våldet.

– Alla förstår att det här är ett stort och negativt steg som USA har tagit med den här flytten. Det ändrar på hela spelplanen och det går rakt emot väl etablerade FN-resolutioner, säger Sveriges utrikesminister Margot Wallström till TT.

Efter händelserna beslutade Turkiet att kalla hem sina ambassadörer i Israel och USA för konsultationer, skriver AFP.

"Den amerikanska administrationen är lika ansvarig som den israeliska regeringen för denna massaker", skriver den biträdande premiärministern Bekir Bozdag på Twitter.

Även Sydafrika kallar hem sin ambassadör i Israel.

"Givet det urskiljningslösa och allvarliga sättet i den senaste israeliska attacken har den sydafrikanska regeringen beslutat att tills vidare kalla hem ambassadör Sisa Ngombane med omedelbar verkan", skriver landets utrikesdepartement i ett uttalande.

Zeid Ra’ad al-Hussein, FN:s människorättschef, anser att det ”chockerande dödandet” måste upphöra omedelbart och att ansvariga ska ställas till rätta.

”Rätten till liv måste respekteras. De ansvariga för skandalösa brott mot mänskliga rättigheter måste ställas till ansvar. Det internationella samfundet måste försäkra offren rättvisa”, skriver han på Twitter.

”Avskyvärda övergrepp”

Amnesty International beskriver dagens utveckling i Gaza som ett ”avskyvärt övergrepp”.

”Många rapporteras ha fått skador i huvudet och bröstkorgen. Över 500 har skadats med skarp ammunition. Detta måste sluta omedelbart”, skriver människorättsorganisationen på Twitter.

”Vi förväntar att alla agerar återhållsamt för att undvika att fler dör. Israel måste respektera rätten att demonstrera fredligt och proportionalitetsprincipen. Hamas och de som leder demonstrationer i Gaza måste garantera att de hålls utan våld och får inte utnyttja dem till annat”, skriver Federica Mogherini, Europeiska unionens höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik, i ett uttalande.

Egypten protesterar mot den israeliska skottlossningen mot palestinier.

"Egypten förkastar användandet av våld mot fredliga marscher som kräver legitima och rättvisa rättigheter, och varnar för de negativa konsekvenserna av den här farliga eskaleringen i de ockuperade palestinska territorierna", skriver utrikesdepartementet i Kairo i ett uttalande.

USA:s president Donald Trump beslutade i december att flytta ambassaden från Tel Aviv till Jerusalem.

”En stor dag för Israel”, twittrade president Trump vid lunchtid på måndagen.

Han deltog inte i själva invigningen utan höll tal via videolänk.

Netanyahu nöjd

Beslutet att flytta ambassaden har väckt både glädje och ilska eftersom Trump genom ambassadflytten erkänner Jerusalem som Israels huvudstad. Senaste veckorna har det varit mycket protester i Gaza.

Vid invigningen deltog en rad amerikanska kongressledamöter och finansminister Steven Mnuchin. Trumps dotter Ivanka Trump och svärsonen Jared Kushner – båda rådgivare till presidenten – var med och Kushner var en av dem som höll tal.

Benjamin Netanyahu, Israels premiärminister, hyllar flytten och den amerikanska presidenten.

– Du har skapat historia, säger han till Trump under invigningen, enligt nyhetsbyrån AP.

– Vi är här i Jerusalem och är här för att stanna.