Okänd professor kan bli Italiens nya ledare

TT

Publicerad 2018-05-21

Giuseppe Conte har nominerats till ny premiärminister i Italien. Arkivbild.

En i stort okänd akademiker kan bli premiärminister i Italiens nya, radikala, populistiska regering.

Femstjärnerörelsen (M5S) och Lega är överens om juridikprofessorn Giuseppe Conte, enligt M5S-ledaren Luigi Di Maio.

– Jag är väldigt stolt över det här, Giuseppe Conte kommer att genomdriva vårt regeringskontrakt, säger Di Maio till ett pressuppbåd efter att ha lagt fram nomineringen vid ett möte med president Sergio Mattarella.

Di Maio skriver på sitt partis hemsida att Conte är "Femstjärnerörelsen i ett nötskal".

Det andra blivande regeringspartiet, Lega, väntas också nominera Conte. Partiledaren Matteo Salvini träffar också presidenten under måndagen.

Byråkrati-kritiker

Den 54-årige Conte är relativt okänd för de allra flesta italienare. Han är professor i juridik vid Florens universitet, specialiserad på förvaltningsrätt, men har ingen politisk erfarenhet. Under valrörelsen lyfte M5S dock fram honom som en tänkbar minister och vid framträdanden lovade Conte att i så fall banta Italiens ökända byråkrati.

Det är de enda tillfällen där Conte har framträtt offentligt. Han har dock deltagit i juridiska seminarier som arrangerats av M5S. Partiet bygger en stor del av sin politiska verksamhet på workshops med sina medlemmar.

Om han ska bli premiärminister måste presidenten Mattarella först ge sitt godkännande, vilket han inte är tvingad att göra. Sedan ska M5S och Lega söka stöd för sin koalitionsregering i parlamentet.

Planerar att spendera

De aspirerande regeringspartierna kom förra veckan överens om ett regeringsprogram. Det innebär ett stort statligt spenderande: Både M5S vallöfte om medborgarlön och Legas löfte om skattesänkningar uppfylls till stor del. Dessutom utlovas ett generösare pensionssystem.

Samtidigt skjuter landets lånekostnader i höjden och dess tvååriga obligationsräntor ligger på den högsta nivån på ett och ett halvt år.

Kritiker inom eurozonen, däribland Frankrike, har varnat för att Italien inte kommer undan sina åtaganden.

– Låt oss komma igång först så kan ni kritisera oss sedan. Ni har all rätt att göra det, men låt oss börja först, säger Luigi Di Maio.

Matteo Salvini hävdar att en ökad tillväxt kommer att kunna råda bot på skuldberget.

Partiledarna ministrar?

Partiledarna har inte uteslutit att de själva kommer att ta plats i regeringen. Tidningen Corriere della Sera skriver, med hänvisning till källor med insyn, att M5S-ledaren Di Maio är aktuell för posten som arbetsmarknadsminister, medan Legas Salvini kan komma att bli inrikesminister.

Vilka namn som nomineras till regeringen väntas bli offentliggjort på tisdagen. Parlamentet skulle då kunna rösta om den före veckans slut.

Den väntas återspegla att Femstjärnerörelsen är den större regeringspartnern. Partiet fick nästan dubbelt så många röster som Lega i valet och får 227 av de 630 platserna i deputeradekammaren, parlamentets underhus. Lega får 125.