Fler länder kan erkänna Palestina

Publicerad 2014-10-14

Wallström: "Vi har inspirerat andra"

Underhuset i Storbritanniens parlament röstade i går med stora majoritet för att erkänna Palestina som stat.

Svenska regeringens initiativ sprider sig i Europa, och även franska UD uppger sig vilja erkänna Palestina .

– Det är ett kvitto på att vi har inspirerat andra, säger utrikesminister Margot Wallström (S) till Aftonbladet.

274 röstade för och endast 12 röstade emot motionen som kom från ledamoten Grahame Morris från socialdemokratiska Labour.

Många lade dock ned sina röster: endast 286 av 650 ledamöter deltog i omröstningen.

Sverige lyfts som förebild

Morris inledde debatten inför omröstningen med att Storbritannien har en ”historisk möjlighet” att ta ”detta lilla men symboliskt viktiga steg för ett erkännande”.

– Att göra vårt erkännande beroende av Israels godkännande skulle vara att ge Israel vetorätt över palestinskt självbestämmande, sa Morris.

Flera debattörer tog upp den svenska regeringens vilja att erkänna Palestina som en förebild för en möjlig väg till fred.

– Vi har ett oöverträffat tillfälle nu när Sverige redan sagt att Palestina ska erkännas. Om vi inte tar det här tillfället i akt, så förlorar vi en verklig möjlighet att föra frågan närmare en fred, sa en av ledamöterna i debatten i går kväll.

Utrikesminister Margot Wallström säger till Aftonbladet:

– Vi ville med vårt ställningstagande om Palestina försöka få in mer energi och en ny dynamik i diskussionerna om Mellanöstern. När brittiska underhuset nu röstat på det här sättet är det ett kvitto på att vi det har inspirerat andra. Vad det verkar har diskussionen fått ny kraft med detta.

Övervägs även i Frankrike

Premiärminister David Cameron är emot ett erkännande av Palestina som stat, men frågan väcks nu i flera europeiska länder.

Romain Nadal, franska UD:s talesperson, sa i går:

– Frankrike kommer, vid någon tidpunkt, behöva erkänna staten Palestina, rapporterar franska Le Matin.

Wallström vill påpeka att varje land får stå för sina överväganden.

– Det är viktigt att säga att det brittiska beslutet och det som händer i Frankrike är deras egna beslut. De ska inte uppleva någon press på något sätt.

Paul Hirschson, talesperson för israeliska utrikesdepartementet,säger enligt New York Times att det brittiska och det svenska initiativet gör att vägen mot resolution blir mycket svårare, eftersom man då sänder signaler till Palestina att man kan ”åstadkomma saker utanför förhandlingarna”.

FP-ledaren Jan Björklund som tidigare sagt att svenska regeringens erkännande var ”ogenomtänkt och förhastat”, att frågan borde ha diskuterats i utrikesnämnden, och att ett erkännande av Palestina bör komma först efter att "ett enat Palestina erkänner staten Israel".

FP: "Fel utan villkor"

Birgitta Ohlsson, Folkpartiets utrikespolitiske talesperson, säger i en skriftlig kommentar till Aftonbladet:
– Omröstningen är inte bindande, men lika problematisk som den svenska rödgröna regeringens position. Vilket Palestina är det som ska erkännas? Har britternas inställning till Hamas ändrats? Folkpartiet tror på en tvåstatslösning, men det är fel erkänna Palestina utan att ställa villkor först; att våldet ska upphöra, ingångna avtal respekteras och att hela Palestina, både Gaza och Västbanken, erkänner Israels rätt att existera.

Margot Wallström framhåller som tidigare att regeringen räknat med "både applåder och kritik".

– Det har varit som väntat. Men det blir på något sätt motsägelsefullt att man säger att man ska vänta. Vi har väntat i 20 år på att ett sådant här viktigt steg ska tas för en tvåstatslösning. Vi i regeringen vill ge stöd till de moderata krafterna hos palestinierna, för en demokratisk struktur och institutioner som ansluter sig till internationella krav på vad en stat ska göra. Vi tycker inte att det här är för tidigt, utan risken är att det är för sent.