S vill ta krafttag vid generationsväxlingen

Uppdaterad 2013-09-12 | Publicerad 2013-06-11

Delad risk mellan bank och stat för den som behöver pengar för att ta över ett företag där den före ägaren går i pension.

Så vill Socialdemokraterna ge en ny generation företagare en mjukstart.

– Nya jobb skapas när en ny offensiv generation tar över, säger Mikael Damberg.

Mikael Damberg (S).

Sverige ska ha minst arbetslöshet i EU, 2020. Det är ett av målen som fattades vid Socialdemokraternas partikongress tidigare i år.

En undersökning gjord av Företagarna, 2012, visar att var fjärde företagare vill gå i pension inom fem år. Att företagen då läggs ner är inte ovanligt eftersom det kan vara svårt att hitta någon som vill ta över verksamheten, trots att den går på plus.

Därför har Mikael Damberg, gruppledare för S i riksdagen, och Jennie Nilsson, partiets näringspolitiska talesperson, lagt fram ett nytt förslag på en statlig generationsväxlingsgaranti.

Högre kredit

Garantin presenterades vid en företagarpanel den 4:e juni och liknar det tidigare förslaget om nyföretagargaranti. Staten ska dela på risken med banken för den som ska ta över ett företag där den gamla ägaren går i pension. Riskbedömningen ligger fortfarande i bankens händer, men eftersom staten garanterar upp till hälften av pengarna ska kreditbeloppen kunna öka, skriver Dagens Industri.

– Här kan det bli dubbel effekt, säger Damberg till DI. Nya jobb skapas när en ny offensiv generation tar över, en generation som vill växa medan den äldre ofta går på i gamla hjulspår.

Riktar sig till mindre

Garantin riktar sig främst till små- och mellanstora företag, en grupp som innefattar runt 550 000 företag, enligt en undersökning gjord av Riksdagens utredningstjänst. 220 000 av de företagen drivs av personer som är 55 år eller äldre och 90 000 av personer som fyllt 65 år.

– Vi vet att många företagare känner oro inför generationsväxlingen, fortsätter Damberg till DI. Företagen riskerar att gå i konkurs eller säljas ut från Sverige.

Kasper Nowakowski

Följ ämnen i artikeln