Modeveckan für alle

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-01-23

Nu är det återigen modevecka i Stockholm, men vad innebär det egentligen? Inte särskilt mycket om man inte är i branschen. Allt om Stockholm tipsar om moderiktiga händelser som även allmänheten får ta del av.

På modeveckorna visar designers och företag upp sig. Modevisningar, mässor och föredrag ordnas. Det låter roligt, tänker kanske den modeintresserade, men dessvärre är nästan ingenting under modeveckorna öppet för allmänheten.

Berns säljer några få biljetter till sina visningar via Ticnet, annars är det mesta stängt för privatpersoner. Men misströsta inte – vi har spanat in några saker du är välkommen på!

Androgynt mode

Ana Hernández, som gått på Beckmans, döljer sig bakom namnet Hernández Cornet. Förra modeveckan visade hon upp sin sommarkollektion SPLOSH! med inspiration från surfing, vattensporter och Wet & Messy-fetischism. ”Att se en vacker kvinna få en tårta i ansiktet går många i gång på” förklarade hon om sin kollektion. Färgerna gick från ostron till turkost, materialet var slinkig polyester, silke och skrynklig bomull och detaljerna var gjorda av bland annat lax. Vad ska hon hitta på denna gång? Hernández Cornet utställning ”9” är öppen 26-31 januari.

Vad? Fotoutställning och klädinstallation av Ana Hernández ”She is not a woman nor a man, she is both”.

Var? Urban Outfitters, Röda Kvarn, Biblioteksgatan 5.

När? 26-31 januari, måndag- fredag kl 10-19, lördag kl 10-18.

Tragiskt mode

Sju textilstudenter (KA2) har skapat modekostymer med utgångspunkt i Shakespeares klassiska tragedi Macbeth. Resultatet kan du se både på en visning på Historiska Museet och på en utställning på Konstfack. Vernissage onsdagen den 28 januari kl 18.

Vad? Utställningen "The Tragedy" av textilstudenter från Konstfack.

Var? Historiska museet och Konstfack.

När? Visning på Historiska tisdagen den 27 januari. På Konstfack 28 januari-1 februari, torsdag-fredag kl 12-19, lördag-söndag kl 12-16.

Textilt mode

Studerande vid Textilhögskolan i Borås visar upp vad de åstadkommit så här långt med modevisningen ”Midway review - Advanced Volume and Silhouette”.

Vad? Modevisning av Textilhögskolan.

Var? KG52 Gallery, Kammakargatan 52.

När? Torsdagen den 29 januari, modevisning kl 15 och 18.

Bilder av mode

Modebilder heter Nordiska museets nya fotoutställning som öppnar den 30 januari 2009. Utställningen spänner över sextio års modefotografi från 1940-talet till i dag. Meningen är inte att visa modets föränderlighet utan bildernas tidlösa, tidsspeglande och klassiska kvaliteter. Är du mode- eller fotointresserad så är det här en utställning för dig.

Vad? Fotoutställning med modebilder.

Var? Nordiska museet.

När? Fredagen den 30 januari till 13 april.

Redaktionen

Allt om Stockholm

2009-01-23