M-topp kräver Kinberg Batras avgång: ”Pinsam cirkus”

Publicerad 2024-04-19

Marken gungar under Anna Kinberg Batra.

Tre av landshövdingens tillsättningar av toppjobb granskas av JO – nu höjs avgångskrav inifrån partiet.

”Det får vara ett slut på den här pinsamma cirkusen nu”, skriver profilerade kommunalrådet Christian Sonesson på Facebook.

Aftonbladet har avslöjat hur Anna Kinberg Batra anställt vänner till toppjobb på Länsstyrelsen i Stockholm. Tillsättningarna utreds nu av Justitieombudsmannen.

Samtidigt som myndigheten haft en ansträngd ekonomi och uttalade sparkrav har Kinberg Batra anställt sina vänner på nya tjänster med höga arvoden, och även köpt ut länsöverdirektören för över två miljoner kronor.

Facket på landshövdingens arbetsplats anklagar Kinberg Batra för ”toxisk ledarstil” och ”härskarteknik”.

”Bland medarbetarna har förtroendet för vår landshövding dalat och det tillsammans med att förtroendet för myndigheten sjunker utanför huset får flera medarbetare att må dåligt och tvivla på Länsstyrelsen som en attraktiv arbetsgivare.” står det i ett internt mejl.

Partiledaren Ulf Kristersson har konstaterat att det råder en ”förtroendekris”, och välkomnar att saken utreds. Men han har inte velat kommentera Kinberg Batras agerande, och huruvida regeringen har förtroende för landshövdingen.

Nu kräver M-profilen Christian Sonesson, kommunalråd i Staffanstorp, att regeringen agerar mot Anna Kinberg Batra.

"Många märkliga turer har uppdagats i media på sistone. Dessa har försökt att besvaras med ganska pinsamma intervjuer. Har man inte vett att själv ta ansvaret och avgå så måste naturligtvis regeringen ångra sin utnämning och lyfta landshövdingen. Det får vara ett slut på den pinsamma cirkusen nu", skriver han på Facebook.

M-toppen Christian Sonesson.

Följ ämnen i artikeln