Spelet bakom skandalrapporten som kan fälla Donald Trump

Uppdaterad 2017-01-19 | Publicerad 2017-01-16

WASHINGTON. Inga av uppgifterna om hemligt stöd från regimen i Kreml, erbjudanden om lukrativa affärsuppgörelser och sexträffar med prostituerade har bekräftats.

Ändå får den ryska skandalrapporten marken att skälva under den blivande presidenten Donald Trump – och mannen bakom rapporten har gått under jorden.

Här är berättelsen om hur det gick till.

När CNN:s avslöjande kom var formuleringarna återhållsamma. Men sprängkraften i uppgifterna gick inte att ta miste på.

USA:s underrättelsemyndigheter hade informerat Donald Trump och företrädaren Barack Obama om existensen av en rapport, som gör gällande att Ryssland har skadliga uppgifter om Trump. Informationen beskrevs som så känslig att den skulle kunna användas för att utpressa den blivande presidenten.

Varit känt länge

När Trump och Obama träffade underrättelsetjänsten hade dokumentet cirkulerat i Washington i månader. Bland kongressledamöter, journalister och andra som rör sig i USA:s politiska toppskikt hade den fått något av en legendstatus.

Under sommaren skrev Harry Reid, dåvarande ledare för Demokraterna i senaten, ett brev till FBI-chefen James Comey. Där hävdade han att det blivit alltmer klarlagt att Donald Trump har kopplingar till Ryssland. Ried krävde en fullständig utredning av saken, och att all information skulle släppas till allmänheten. Det skedde inte. I september inledde dock USA:s underrättelsemyndigheter en utredning av relationerna mellan Trump och den ryska regimen. I oktober blev nyhetssajten Mother Jones först med att rapportera om förekomsten av den beryktade rapporten.

Försökte pressa FBI-chefen

Bara elva dagar innan vallokalerna skulle öppna i höstas gjorde sig James Comey till en centralgestalt inom amerikansk politik. Men inte för att han berättade om de explosiva ryska uppgifterna om Republikanernas presidentkandidat. Orsaken var istället att han informerade kongressen om nya mejl som misstänktes ha koppling till utredningen av Hillary Clintons privata server.

FBI brukar aldrig gå ut med politiskt känsligt material i samband med ett val. Comeys agerande fick hård kritik, och är nu föremål för en granskning.

Några dagar efter byråns besked om Clinton-mejlen skickade Harry Reid ett nytt brev till FBI-chefen Comey. Denna gång var han rasande:
”Det har klargjorts att ni har explosiv information om nära band och samarbete mellan Donald Trump, hans topprådgivare och den ryska regeringen. Jag skrev till dig för flera månader sedan och begärde att denna information skulle bli offentliggjord, och ändå så fortsätter du att göra motstånd mot det”.

Höll inne med detaljer

FBI-chefen gick inte den seniora senatorn till mötes denna gång heller. I november fick John McCain, en av de tyngsta republikanerna i senaten, kännedom om rapporten. McCain bedömde uppgifterna som så allvarliga att även han larmade Comey.

Ändå dröjde det till början av januari innan den avgående och den tillträdande presidenten blev informerade. Några dagar senare, på tisdagen den 10 januari, kom nyhetsbomben från CNN.

Tv-kanalen valde dock, i likhet med flera andra amerikanska medier, att inte publicera några detaljer om rapportens innehåll. Detta eftersom inget var bekräftat. En rad uppgifter i dokumentet hade tvärtom visat sig vara felaktiga.

Sammanställt av ex-spion

Men nyhetssajten Buzzfeed gick en annan väg. De publicerade dokumentet i sin helhet. Uppgifterna spred sig snabbt över världen, och det är inte så konstigt. Rapporten, och historien om hur den kom till, är som hämtade ur en spionroman.

Dokumentet har sammanställts av Christopher Steele, som tidigare arbetade för den brittiska underrättelsetjänsten MI6. Uppdragsgivaren var en politisk motståndare till Donald Trump. Under sin tid som spion var Steele länge stationerad i Moskva, och från sina ryska källor fick han sensationella upplysningar om den blivande amerikanska presidenten.

I rapporten påstås att regimen i Kreml har understött Trump i åratal. Miljardären ska ha försetts med hemlig information från den ryska underrättelsetjänsten. Han uppges också ha blivit erbjuden sockrade affärsuppgörelser i Ryssland. Syftet med detta ska ha varit att stärka Trump, och på så sätt åstadkomma splittring i väst. Men det slutar inte där. Enligt dokumentet ska de ryska myndigheterna också ägnat sig åt att samla in skadlig information, så kallat ”kompromat”, om finansmannen. Detta ska bland annat ha skett genom att säkerhetstjänsten FSB anordnat orgieliknande sexträffar mellan Trump och prostituerade i Moskva och S:t Petersburg. Aktiviteterna ska ha dokumenterats för att Ryssland ska kunna utpressa Donald Trump.

”Twitterattacker: Är vi i Nazityskland?”

Allt detta är uppgifter som bygger på Christopher Steeles källor, och sanningshalten är omöjlig att verifiera för utomstående. Det går heller inte att fråga Steele själv. Kort efter att ex-spionens namn blev känt lämnade han sin katt till en granne och försvann. Han uppges frukta för sin och sin familjs säkerhet.

Det var det faktum att innehållet i rapporten är obekräftat som gjorde att amerikanska medier satt på uppgifterna i månader utan att publicera något om dem. Först när det stod klart att Trump och Obama hade informerats om dess existens tog CNN det avgörande steget.

Det dröjde inte länge förrän Donald Trump sluggade loss med de bombastiska Twitter-attacker som blivit hans signum. I en serie av osande inlägg dömde han ut rapporteringen som ”falska nyheter” och hävdade att han var utsatt för en häxjakt som liknade situationen i Nazityskland.

Hård kritik mot Buzzfeed

De flesta bedömare anser dock att CNN:s publicering var både korrekt och angelägen. Deras uppgifter har senare bekräftats av både underrättelse-chefen James Clapper och Obamas vicepresident Joe Biden.

Men Buzzfeeds beslut att gå ut med detaljuppgifterna har fått bred kritik. Ansvariga på redaktionen motiverar sitt agerande med att de vill att ”amerikanerna själva ska kunna bilda sig en uppfattning om anklagelser mot den blivande presidenten som har cirkulerat på de högsta nivåerna av USA:s regering”. Den förklaringen har dock många svårt att acceptera. En av dem är medieanalytikern Erik Wemple.

”Amerikanerna kan bara ’bilda sina egna uppfattningar’ om de skapar sina egna underrättelsetjänster, med ett stort antal agenter i Ryssland och östra Europa”, skriver han i Washington Post.

Vägrade svara på frågor

En annan del av kritiken handlar om att Buzzfeeds publicering har gjort det enklare för Donald Trump och hans stab att döma ut all nyhetsrapportering om dokumentet som felaktig.

– Det faktum att Buzzfeed och CNN beslutade att köra de här obekräftade påståendena är ett sorgligt och patetiskt försök att få klick, sa Sean Spicer, blivande pressekreterare i Vita huset, i samband med en presskonferens i Trump Tower i veckan.

När det så var dags för Donald Trump att möta pressen för första gången sedan valsegern vägrade han att ge CNN ordet.

– Eftersom du attackerar oss, kan du ge oss en fråga? försökte CNN-reporten Jim Acosta.

– Inte du, sa Trump.

– Kan du ge oss en chans? kontrade Acosta.

– Din organisation är fruktansvärd, svarade den blivande presidenten.

Ska förhöras av senaten

Donald Trumps agerande under presskonferensen har väckt stor oro över hur han kommer att hantera kritiskt granskande journalister som president. Detta har förstärkts av Esquires rapportering om att den inkommande administrationen överväger att kasta ut presskåren från Vita huset.

– De är oppositionspartiet. Jag vill ha ut dem ur byggnaden, säger en av Trumps medarbetare till tidningen.

Journalisterna är dock inte de enda som den 45:e presidenten har att bekymra sig för. På fredagskvällen kom beskedet att senaten kommer att förhöra Donald Trumps stab om eventuella kopplingar till Ryssland. Detta sker som en del i utredningen av de ryska försöken att påverka presidentvalet.

– De här frågorna påverkar grundvalarna för vårt demokratiska system, säger Mark Warner, den högste demokraten i senatens underrättelsekommitté, i en kommentar.

Kan ställas inför riksrätt

Vill det sig illa för Donald Trump kan Rysslands-uppgifterna tvinga ut honom ur Vita huset.

Angelia Wilson, professor vid universitetet i Manchester och expert på amerikansk politik, håller det rentav för sannolikt att Trump kommer att ställas inför riksrätt.

– Jag anser att det är högst troligt att representanthuset åtalar honom under hans första 12–18 månader, säger hon till The Independent.

– Det kan antingen komma att handla om den ryska rapporten eller andra skandaler som utan tvekan finns där. Han har blivit en belastning för det republikanska partiet.

För att kongressen ska kunna avsätta en president krävs att denne gjort sig skyldig till förräderi, korruption eller andra allvarliga brott. Processen inleds genom en omröstning i representanthuset. Det är sedan senaten som fäller avgörandet.

Ingen president har någonsin avsatts på det sättet i USA:s historia, och det vore sensationellt om Donald Trump skulle bli den förste. Men helt omöjligt är det inte.

”Att se Trump försvinna och lämna över till Mike Pence, en stabil partitjänare med alla Trumps högeråsikter men utan hans excentriciteter, vore en dröm för flera ledande republikaner”, skriver författaren TA Frank i Vanity Fair.