USA: Över 700 fall av apkoppor i världen

TT-AFP

Publicerad 2022-06-04

Apkoppor ger upphov till utslag, sår och blåsor. Symtomen är ofta milda men kan bli allvarliga hos personer i riskgrupper. Arkivbild från Kongo-Kinshasa.

Över 700 fall av apkoppor har konstaterats i världen, enligt en sammanställning från USA:s smittskyddsmyndighet CDC.

Sjukdomen finns normalt i västra och centrala Afrika, men sedan i maj har ett ökande antal fall rapporterats från bland annat länder runt om i Europa och Nordamerika. De flesta fallen förekommer bland män som har haft sexuella relationer med andra män, enligt WHO.

USA:s smittskyddsmyndighet CDC har kartlagt de globala fallen och funnit att de nu har stigit till över 700 stycken.

På fredagen kom uppdaterade siffror från Frankrike och Kanada. I Frankrike har 51 fall påträffats, en ökning med 18 på två dagar. Kanada rapporterar 77 bekräftade fall, nästan alla i provinsen Québec.

I Sverige fanns i slutet av maj fyra fall.

I USA har totalt 21 personer insjuknat, samtliga har eller är på väg att tillfriskna.

– Vem som helst kan få apkoppor och vi övervakar spridningen av apkoppor noga i alla folkgrupper, säger Jennifer McQuiston vid CDC.

Apkoppor ger upphov till utslag, sår och blåsor. Symtomen är ofta milda men kan bli allvarliga hos personer i riskgrupper.

Sjukdomen kan behandlas med antivirala läkemedel. Myndigheter i flera länder påpekar att vaccin kan hjälpa även personer som redan har haft närkontakt med smittade.

Följ ämnen i artikeln