Esbjörns ombud ifrågasätter prislappen för huset: Behöver rättas till

Uppdaterad 2021-11-10 | Publicerad 2021-11-09

Hustvisten mellan KD-ledaren Ebba Busch och Esbjörn Bolin har återigen tagit en ny vändning.

Nu kräver hans nya ombud att avtalet ses över, liksom prislappen.

– Om det blir det så kanske jag kan få Esbjörn att acceptera priset, och därmed acceptera att fastigheten är såld, säger Sture Tersaeus.

Under måndagen lämnades en överklagan av förlikningen mellan Esbjörn Bolin och Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch in till Uppsala tingsrätt.

Anledningen är att Esbjörn anser sig lurad att skriva på avtalet av det omtvistade husköpet i oktober, och menar att det gjorts under ”stark påverkan”.

”Jag fick avtalet uppläst för mig och både advokaten och en till sa att jag var tvungen att skriva på och godkänna. Dettta eftersom de ansåg att det var enda utvägen och annars skulle advokaten avsäga sig uppdraget” förklarar Esbjörn i överklagan som nu ska prövas av hovrätten.

Esbjörn Bolin på väg till en muntliga förberedelse i tvistemålet med Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch (KD) om  fastigheten i Uppsala tingsrätt.

Inkomma med bevisuppgifter

Sture Tersaeus är Esbjörn Bolins nya ombud. Enligt honom valde man att skicka in överklagan under gårdagen då tidsfristen gick ut den 8 november.

Han har begärt anstånd till och med den 26 november för att ”utreda omständigheterna i målet samt sammanträffa med min klient för att vidare kunna föra hans talan, samt inkomma med bevisuppgifter”.

Till Aftonbladet säger Sture Tersaeus att han nu ska undersöka så att Esbjörn fullt ut har förstått avtalet och om han har undertecknat det under press.

– Han är djupt bedrövad och känner sig överkörd. Han har känt sig pressad att skriva på då det har sagts till honom att ingen annan kan företräda honom. Som jag förstått det har de inte satt sig ned i lugn och ro och gått igenom avtalet.

– Även om detta har pågått under en lång tid så är det självklart för mig att man som ombud ser till så att ens klient förstår vad avtalet handlar om.

Huset som tvisten gäller.

Ska utredas av läkare

Sture Tersaeus fick kännedom om Esbjörns situation genom ett brev från honom den 16 oktober. I det framkommer att Esbjörn, enligt egen utsago, känt sig tvingad att skriva på förlikningsavtalet och att han inte fått ta del av det upprättade sekretessavtalet mellan honom och Ebba Busch.

För att säkerställa att Esbjörn Bolin fullt ut förstått innebörden kommer man bland annat att konsultera en läkare.

– Vi kommer att utreda hans mentala hälsa och se om det är så att han har varit i psykisk obalans och därmed inte tillförlitlig och på så sätt försatts i ett trängt läge. I så fall är det här avtalet rättsvidrigt, säger Sture Tersaeus.

Han anser även att det överenskomna priset på fastigheterna är för lågt.

– Jag tycker att det kan ifrågasättas. Man vill i vart fall rätta till så att det blir ett skäligt pris. Om det blir det så kanske jag kan få Esbjörn att acceptera priset, och därmed acceptera att fastigheten är såld.

Ebba Busch.

”Får finna sig i det”

Sture Tersaeus är dock medveten om att överklagan kan avslås.

– Om det är så får Esbjörn finna sig i det. Men först ska det utredas att detta inte har gått till på ett oriktigt sätt.

På frågan varför inte motparten informerats om överklagan innan det nådde media säger Sture Tersaeus att det inte fanns något krav på det.

– Men jag har ingenting emot att prata med dem. Tvärtom, jag välkomnar en öppen dialog oss emellan.

Aftonbladet har sökt Esbjörn Bolins tidigare ombud utan framgång.