Evakueringar, stoppade flyg – och tusentals svenska semesterfirare på väg till Rhodos

Publicerad 2023-07-24

Resebolagen kämpar för att hjälpa strandade turister på Rhodos.

Samtidigt anländer ett par tusen svenska semesterfirare till den grekiska ön.

– Det ligger ingen avrådan från UD så vi flyger som planerat, säger Anna Hagberg, pressansvarig på Ving.

Bränderna härjar på Rhodos och de senaste dagarna har 19 000 turister evakuerats från sina hotell. Men på flera håll fortsätter svenskar att semestra på den grekiska semesterön.

– Vi förlitar oss alltid på

UDUtrikesdepartementet och lokala myndigheters direktiv, så det ligger ingen avrådan till Rhodos och därför flyger vi som planerat, säger Anna Hagberg, pressansvarig på Ving.

Söndagen var en stor resdag för resebolaget.

– Knappt 1 300 resenärer reste ner till Rhodos i går från olika flygplatser i Sverige, säger Anna Hagberg.

– Totalt har vi cirka 2 000 gäster på plats på Rhodos just nu och de befinner sig alltså på norra delen av ön som inte är berörd av branden.

Bussar på Rhodos hämtar och lämnar turister på ön.

Vägarna avstängda

Bolagets resor till de elddrabbade områdena har dock fått ställas in.

– Ett 40-tal av våra resenärer som skulle ha rest ner igår fick sina resor inställda. De fick besked om det i lördags. Sedan berörs ytterligare ett 50-tal resenärer som skulle ha rest ner denna vecka till något av de tre resmål som nu är drabbade av branden, säger Anna Hagberg.

Alla Vings gäster i sydöstra Rhodos har antingen fått nytt boende eller åkt hem.

– Det blev ett väldigt drastiskt förlopp på branden som eskalerade väldigt snabbt. Prioritet var först att sätta folk i säkerhet. Vägarna stängdes så vi hade inte möjlighet att ta oss in i det här området och fick förlita oss på grekiska myndigheter som evakuerat med båt och buss, säger Anna Hagberg.

– Vi har full förståelse för att det var flera som var i evakueringsområdena som åkt hem och vi har sett till så att de kan göra det.

”Ännu en tuff natt”

Samtidigt har resebolaget Tui satt tillfälligt stopp för alla resor från norden till Rhodos.

– Vi har stoppat, vi flyger inte ner några gäster till Rhodos nu, säger Adam Györki, nordisk kommunikationschef på Tui.

Beslutet gäller även för Tuis resenärer från bland annat Storbritannien, Tyskland och Nederländerna.

– Vårt fokus nu ligger på att ta hand om de 80 svenskar som vi evakuerat; i steg ett att lokalisera var de är, i steg två se om vi kan ta dem till ett hotell eller få hem dem på något sätt. I dag och i morgon kommer vi inte ha några flyg som går ner, sedan får vi se hur det blir i resten av veckan, säger Adam Györki.

– Det har varit ännu en tuff natt på Rhodos för de som har evakuerats – det är uppemot 19 000 totalt som man har flyttat från den södra delen av ön till den norra, och det finns mer eller mindre inga hotellrum lediga, så det blir tufft för många.

19 000 turister ha evakuerats från sina hotell.

Två plan planerade

På onsdag är två fulla Tuiflyg planerade att åka från Göteborg respektive Luleå.

– Där har vi sagt att om man inte kan åka ner till Rhodos så kan man boka om det till en annan destination utan någon extra kostnad. Sedan får vi se hur vi gör med det, säger Adam Györki.

Apollo har ställt in veckans resor till det drabbade området kring staden Lardos.

– De som har en avresa till det berörda området den här veckan får information om att den här resan dessvärre blir inställd, med anledning av att det är ett evakueringsområde. Då kan vi inte erbjuda dem den här resan, säger Martina Krantz, pressansvarig på Apollo.

De inställda flygen kommer beröra ett hundratal resenärer. Apollo har just nu strax under 1 000 semesterfirare på plats på Rhodos, samtidigt som 724 svenskar beräknas resa ner till den grekiska ön denna vecka.

125 strandade

Samtidigt jobbar Apollo med att hjälpa de uppskattningsvis 125 svenskar som just nu är evakuerade.

– Vi försöker kontinuerligt att förbättra situationen för de som inte har något boende eller hotellrum. Vi har en del som befinner sig i en konferenslokal på ett hotell, säger Martina Krantz.

– Successivt hittar vi fler boende för dessa och parallellt tittar vi på möjligheterna till tidigare hemresa. Sedan börjar några åka hem, i morgon och på onsdag.

Finns det inte argument för att man skulle kunna skicka de som evakuerats från sina hotellrum till de norra delarna av ön i stället för att skicka dit nya resenärer?

– Argument kan man absolut alltid ha men då får man också titta på att de andra delarna av Rhodos inte är berörda. Där finns ingen evakuering, ingen avrådan, ingenting. Då har vi nästa problem, att vi har inget incitament för de andra resenärerna som har betalat och ska åka på semester är inte berörda av det här så det är två olika situationer.