Familjerna befarar julavrättningar i Iran

Publicerad 2022-12-25

Minst 43 personer riskerar att avrättas inom kort, till följd av protesterna i Iran.

Nu befarar deras familjer att regimen kommer att passa på medan västvärlden är upptagen med att fira jul.

”Jag är verkligen rädd att de ska avrätta Majid,” säger en källa till CNN.

När Mahsa Jina Amini, en kurdisk-iransk kvinna, dog efter att ha gripits av moralpolisen i Teheran utlöstes en våg av demonstrationer runt om i Iran.

Regimen svarade med våld. Många dödades, andra fängslades och flera av demonstranterna står i dag åtalade för brott med dödsstraff som påföljd.

43 av dem riskerar avrättning inom kort, enligt dokument och videos som CNN tagit del av.

Deras anhöriga är nu oroliga för att den iranska regimen ska passa på att genomföra en rad avrättningar under helgen, medan västvärlden distraheras av julfirande.

Nyligen ska en iransk parlamentsledamot ha sagt att de som varit inblandade i oroligheterna måste avrättas inom fem till tio dagar från det att de gripits.

Protester i Berlin efter avrättningen av Majidreza Rahnavard i Iran.

Erkännanden efter tortyr

Hittills har minst två personer avrättats i samband med protesterna. Mohsen Shekari och Majidreza Rahnavard ska båda ha blivit hängda tidigare i december.

Den iranska regimen har anklagats för att använda tortyr och sexuella övergrepp för att tvinga fram erkännanden från de som står åtalade. Dessa erkännanden har sedan använts i skenrättegångar.

En av de som riskerar att avrättas är Majid Kazemi. Han står åtalad för att ha varit delaktig i dödandet av tre säkerhetsvakter i staden Isfahan.

Enligt en källa till CNN tvingades han erkänna brott under förhör, efter att ha blivit grovt misshandlad.

Hans rättegång är planerad till helgerna.

”Den kommer att sammanfalla med att man internationellt firar dessa heliga dagar, och den islamiska republikanska regimen kommer att utnyttja att de inte längre har världens ögon på sig,” säger källan och fortsätter:

”Jag är verkligen rädd att de ska avrätta Majid.”

Protester i Berlin efter avrättningen av Mohsen Shekari i Iran.