Eje, 75, har gjort sitt sista nyårsfyrverkeri: ”Nordens största”

40 000 åskådare

Publicerad 2022-12-31

I nästan 40 år har Eje smällt raketer över framförallt Gävle.

Men årets blev de sista.

– När vi hade skjutit färdigt så stod vi och grinade tillsammans, säger Eje Berglund.

En tår har precis runnit ned från Eje Berglunds kind. Den sista nyårsraketen har precis smällt av och en epok är tillända.

– Det är lite vemodigt, det är det. När vi hade skjutit färdigt så stod vi och grinade tillsammans, säger Eje med tåren i halsen.

Dagen började redan vid nio på morgonen när Eje och hans kumpaner började sätta upp eftermiddagens firande. Men trots flera decennier av erfarenhet så stötte Eje på patrull bara timmar innan föreställning skulle börja.

– En timme före var det lite halvkaos i och med att det blåste så mycket. Det blev lite extra jobb. Men med en halvtimme kvar så var jag lugn, säger han.

– Sedan gick ju showen precis som jag ville. Kanske att det blåste ut mot havet lite mycket, men men.

Uppemot 40 000 åskådare

Han berättar också om känslan precis innan allt ska starta.

– Jag kan säga att när jag trycker på första pjäsen, där jag är lite nervös. Vet jag att den går iväg funkar hela elsystemet. Det är alltid extra spänning, säger Eje.

När festen var över visste jublet inga gränser. Något han själv ser som en fin uppskattning.

– Du såg ju hur mycket folk det var idag. Vi räknade förra året till ungefär 20 000, men det var inte så här mycket folk ute då. Jag kan tänka mig att det var någonstans mellan 30–40 000, det får man väl se som en fin uppskattning.

– Och jublet efteråt, inte att ta miste om. Riktigt härligt. Då åkte hörselkåporna av må du tro, säger han.

Miljövänliga raketer

Årets nyårsraketer var dessutom i det större laget. Och påkostat, minst 400 000 kronor menar Eje.

– Vi har inte gjort något sånt här stort sedan vi gjorde millenniet i Stockholm. Jag kan säga att det var ungefär den storleken som när vi var med på vattenfestivalen, säger han.

– Vi utgick från början att vi skulle vara Sveriges största men det kunde inte hålla oss. Vi la på lite extra och så blev det nordens största.

– Vi har koll på alla kollegor och vad de gör och var de är någonstans, så det är inget konstigt med det. Vi vet ju vad de har för budgetar, säger han.

Eje påpekar också att hans historia med fyrverkerier startade som ett ”pojkstreck”, men att det sedan utvecklas allt mer. Genom åren har dessutom stött på ett visst motstånd från personer som inte gillar vad han gör.

– Fyrverkerierna i sig är inte någon fara för miljön idag för de är såpass rena numera. Allt som man pratade om förr, med bly och så, det är borta nu. Sedan drar vi mycket folk och många kommer med bil och det är väl den stora miljöboven kan man säga. Men så är det på alla stora evenemang, säger han och fortsätter.

– Nedskräpning ja. Men det är privata fyrverkerier. Folk tar inte reda på grejerna efter sig. Vi städar av efter oss. Lämnar platsen i obemärkt skick.

Eje Berglund, 75.

”Nu är det definitivt slut”

Årets show bjöd dessutom på några riktiga raketer.

– Det var faktiskt två jättestora. Den ena var ett palmträd och den andra var med guldhäng. Och även en tredje med lite blå blommor i. De tre var det största.

– 12 tums bomber, de väger ungefär 13–14 kilo och så skjuter vi upp dem till 200–250 meters höjd så den hinner glöda färdigt innan den kommer ned till backen, säger han och menar att den största är lika stor som fyra fotbollsplaner.

För de som hoppas på en comeback nästa år försäkrar sig Eje om att 2022 blev det sista nyårsfirandet han anordnade.

– Nej, nej, nu är det definitivt slut, säger han.

– Jag är mogen att lägga av nu, sedan har vi blivit av med våra lokaler. Vi får inte göra något sådant här stort mer. Nu tar min son över och han är filmare så nu får jag bära stativ och lampor, det är kul.

Följ ämnen i artikeln