19-åring planerade att mörda rappare – togs på bar gärning

Orden i telefonsamtalet: ”Walla vi ska bli nya dödspatrullen”

Uppdaterad 2023-08-23 | Publicerad 2023-08-20

19-åringen planerade noga dådet som skulle genomföras.

I en hemlig telefonavlyssning berättar han ”vi ska bli nya dödspatrullen”.

Nu står han åtalad misstänkt för att ha försökt planera ett mord på en känd rappare.

Chattkonversationer visar hur 19-åringen noggrant planerade och förberedde ett mord mot en känd rappare i december förra året.

Måltavlan har pekats ut som en av de tongivande personerna inom ett kriminellt nätverk. Han hade tidigare varnats av polisen om att det fanns konkreta mordplaner mot honom.

19-åringen, som är hemmahörande i Stockholm, tog på sig uppdraget att genomföra det planerade mordet på rapparen. Men vad han inte visste var att polisen följde hans planer i detalj.

19-åringen syns posera med ett vapen.

Han är nu tillsammans med sin kumpan, misstänkt för flera brott som rör bland annat grovt vapenbrott och två fall av förberedelse till mord.

Han är känd inom den undre världen sedan tidigare och har varit inblandad i flera brott.

Rättegången inleddes i början av veckan vid Attunda tingsrätt.

Polisen såg 19-åringen lägga en pistol bakom en kruka vid en port. Kort därefter greps han.

Ska ha kartlagt måltavla

Enligt utredningen ska 19-åringen bland annat ha kartlagt rapparen och följt hans konto på Instagram.

När 19-åringen i polisförhör fick frågor om rapparen och de misstänkta mordförberedelserna blev svaret genomgående:

– Inga kommentarer.

Under flera dagar spanade 19-åringen efter sin måltavla samtidigt som han chattade med ett alias som gick under namnet ”Ghost Worldwide”. I en video skickar aliaset en video där flera vapen syns, ett av dem är av märket Glock.

Aliaset kopplas enligt polisen till det kriminella nätverket Foxtrot, som leds av den efterlyste knarkbaronen Rawa ”Kurdiska räven” Majid.

– När det gäller vem som är motpart i chatten har utredningen inte lett fram till att jag i nuläget kunnat åtala någon person. Jag anser att innehållet i chatten tyder på att motparten kan ha en koppling till den så kallade ”Kurdiska räven”, säger kammaråklagare Sara Stolper.

Transkribering av ett samtal som 19-åringen hade.

”Kommer höra om oss överallt”

På bilder som har säkrats av polisen syns 19-åringen posera med vapen.

I ett samtal som han hade med sin bror under perioden då mordförberedelserna ska ha pågått sade han:

”Abow bror. Walla bror vi ska bli nya dödspatrullen bror. Du kommer höra om oss överallt.”

19-åringen poserar med vapen. Bilderna har säkrats från hans telefon.

Uppdragsgivaren erbjöd 19-åringen hjälp med att genomföra dådet mot måltavlan. Då svarade 19-åringen att han ville sköta hela uppdraget själv och med sina killar eftersom han inte litade på några andra.

En pistol av märket Glock skulle användas.

Till sin hjälp hade han bland annat en 14-åring som levererade vapen till honom. Pojken chattade med 19-åringen.

– Jag påstår att det är 19-åringen som ger 14-åringen ett uppdrag att agera mellanhand när ett vapen ska tas emot, säger Sara Stolper.

I förhör har den yngre pojken bland annat sagt att han inte kommer ihåg något. På frågan om han brukar prata med 19-åringen på Instagram svarar han att de inte har pratat på länge och att 14-åringen ”valde att ta avstånd”.

– Fel, fel väg.

När förhörsledaren frågar pojken vad fel väg betyder svarar han:

– Kriminalitet.

19-åringen skickade brev till sin medåtalade kumpan i häktet.

Skickade brev till kumpan i häktet

Slutligen kunde polisen gripa 19-åringen efter att han satt sig i en taxi i Bromma och åkt till en adress i Märsta norr om Stockholm.

Polisen hade då följt honom och sett honom lägga en pistol bakom en kruka vid en port.

– Det är i Märsta som polisen då observerar att personen lägger ifrån sig någonting vid en port och när man kontrollerar vad som ligger där anträffas ett vapen som jag då anser kan knytas till den här personen och att det är han som har lagt det där, säger Sara Stolper.

Vapnet visade sig vara skarpladdat.

Efter att 19-åringen greps slog polisen till mot en lägenhet.

– Då sker en husrannsakan på en adress som jag påstår att han kom ifrån när han gjorde den här färden upp till Märsta med taxin. Det görs en husrannsakan och där grips ytterligare en person, säger Sara Stolper.

Försvaret: ”Har besökt knarkarkvart”

Det var en 25-åring som greps på adressen, som nu också är misstänkt i målet, för grovt narkotikabrott. Han förnekar brott.

– Vad han har gjort där är att han har besökt en knarkarkvart och där har han vidrört en påse som man gör när man uppehåller sig i en lägenhet. Det innebär att han inte ska hållas ansvarig för vad som finns i den lägenheten, säger advokaten Kristofer Stahre som försvarar 25-åringen.

Under tiden som 19-åringen suttit häktad har han skickat brev till sin kumpan. Där skriver 19-åringen bland annat att 25-åringen inte ska skriva någonting om det aktuella fallet.

”Tja hur mår du bror hur går livet för dig. Hur känns det att vara häktad? Du har tur Huddinge är nice Kronoberg är FKN sämst.”

Advokaten Mikael Fredblad försvarar 19-åringen.

– Min klient förnekar brott med undantag för vapenbrottet som inträffade vid gripandet i Märsta. Han erkänner innehav av vapen och en patron i magasinet, säger han i en kommentar till Aftonbladet.

Beri Zangana