Svenska Emma fast på Filippinerna: Klart man är orolig

Publicerad 2020-01-13

Aska och rök fortsätter att spruta ur vulkanen Taal under måndagen.

Nu varnar experter för att ett stort utbrott kan komma när som helst.

– Alla flyg är inställda och alla pratar om utbrottet, säger svenska Emma Andersson, 25, som är på ön Palawan.

Askmolnen tätnar över Manila i FIlippinerna. Under måndagen ökade aktiviteten i vulkanen Taal, belägen 50 kilometer från miljonstaden.

Både skolor och offentliga verksamheter i Manila har stängts ner och fler än 16 000 människor har tvångsevakuerats, enligt CNN.

– Hastigheten som Taals vulkaniska aktivitet ökat har överraskat oss, säger Maria Antonia Bornas vid landets vulkan- och seismologicenter Phivolcs, till nyhetsbyrån AP.

Emma Andersson, 25, är fast på ön Palawan i Filippinerna efter aktivitet från vulkanen Taal stoppat all flygtrafik.

”Farligt utbrott” väntas

Än så länge har inga skador rapporterats, men enligt landets myndigheter kan ett större utbrott vänta.

– Vi har hittat magma. Det är fortfarande djupt, det har inte nått ytan. Vi kan fortfarande vänta oss ett farligt utbrott när som helst, säger Maria Antonina Bornas.

Redan under söndagskvällen höjdes vulkanens larmstatus till nivå fyra av fem, vilket innebär att risken är överhängande för ett utbrott.

Det skulle kunna sätta igång en tsunami i sjön där vulkanen ligger, enligt Reuters.

”Alla pratar om det”

Svenska Emma Andersson, 25, är på ön Palawan söder om Manila. Där är många turister strandade på grund av utbrottet

– Alla flyg till och från Manila är inställda, alla pratar om utbrottet. Vi hade tur som kom hit en dag innan det bröt ut, säger hon.

Än så länge har askan inte spridit sig till Palawan, men många är oroliga att den ska spridas. För tillfället påverkas Emma inte av de inställda flygen, eftersom hon ska stanna i landet några veckor till.

– Nu känner jag mig mest orolig för andras skull. Men blir det ett större utbrott kommer vi ju märka det, så det är klart man är orolig, säger hon.

En familj åker moped genom den fallande askan under evakueringen i Cavite-provinsen.

Regnat aska i ett dygn

Michael Olofsson, 35, arbetar i Manila och bor utanför staden. Enligt honom har det regnat aska i ett dygn över stora delar av regionen. Askan har lett till att vägar tvingats stänga och folk uppmanas stanna inomhus.

Michael är inte i någon större fara just nu, han har bara svårt att ta sig till och från jobbet då vägar av avstängda och bussförare och taxichaufförer inte arbetar.

– Det är störningar på internet och strömavbrott i stora delar av Manila. På lokala nyheter har jag fått höra att det eventuellt kan bli ytterligare ett utbrott, säger Michael.

Populärt turistmål

Trots att Taal är liten är den en av Filippinernas mest aktiva vulkaner. Den så kallade vulkanön är vanligtvis ett populärt turistmål som lockar mängder av besökare.

Följ ämnen i artikeln