Viggo, 18, vaknade av att vattnet forsade in i hemmet: ”Chock”

Publicerad 2020-01-04

Viggo Granzelius, 18, var ensam hemma och vaknade på lördagsmorgonen av att vatten forsade in i familjens hem. Nu är källaren och trädgården totalförstörda efter den enorma vattenläckan i Bromma i Stockholm.

– Det kändes som en tsunamivideo man sett på Youtube, säger han.

På lördagseftermiddagen stod vattnet mer än 20 centimeter i delar av ett bostadsområde i Bromma i Stockholm. Ett 20-tal bostäder har drabbats hårt av den vattenläcka som skedde tidigare på morgonen. Flera av trädgårdarna var vattenfyllda och det är många som har fått sina källare totalförstörda.

Viggo Granzelius, 18, var ensam hemma på lördagen. Kort efter att han hade vaknat såg han hur flera av hans grannar var ute på gatan, som hade börjat vattenfyllas.

– Så jag gick ner i källaren för att kolla och då började det komma in vatten där. Jag gjorde allt för att få upp allting från källaren så att ingenting skulle skadas, jag försökte rädda så mycket som möjligt, säger han.

Han beskriver händelseförloppet som snabbt.

– Bara på några minuter började det komma in vatten och tio minuter efter det var det liksom tio centimeter vatten i källaren, det gick väldigt fort. Det var en chock.

Tog tre timmar att lokalisera

Vid lunchtid hade han fått hjälp av flera av sina grannar att rädda saker från källaren, samtidigt som personal från räddningstjänsten började pumpa ur vatten från huset.

– Det kändes som en tsunamivideo man sett på Youtube, sådant man ser från andra länder. Jag trodde aldrig det skulle hända här, säger Viggo Granzelius.

Det var vid 08.30-tiden som flera privatpersoner slog larm till 112 om den enorma vattenläckan nära Islandstorget i Bromma. Vattnet forsade ut från en brusten vattenledning och bilister kunde inte ta sig förbi.

Tre timmar senare meddelade Stockholm Vatten & Avfall att de hade lokaliserat ledningen och att vattenläckan var under kontroll.

”Kunde ha fixats tidigare”

Men för Viggo Granzelius och hans familj påbörjas nu en restaurering som kommer att ta lång tid.

– Vi kommer ju få byta ut det mesta i källaren. Det är mycket elektronik som har gått sönder som vi inte hann få bort. Det kommer bli mycket att göra för oss. Det känns konstigt.

Enligt Viggo Granzelius har det funnits problem med vattenledningar i området tidigare.

– Jag känner mig mest besviken, det har gått sönder vattenledningar här tidigare. Inte så här stort såklart, men det har ändå funnits problem, så man tänker att det borde ha fixats.


Se när Viggo visar förödelsen i huset i tv-klippet ovan.