Grannarna om svärdmannen i Kuopio: Extremt blyg

Publicerad 2019-10-02

KUOPIO. En enstöring. Extremt blyg. Höll sig alltid för sig själv.

25-åringen som utförde svärdattacken i Kuopio beskrivs som en ensam och skygg person.

– Jag har bott här i tre år men väldigt sällan sett honom, säger en granne.

I ett studentkomplex några kilometer utanför den finska staden Kuopio bodde den 25-åriga man som under tisdagen attackerade nio elever på en yrkesskola i köpcentrumet Herman.

En ung kvinna dödades, ytterligare nio personer skadades. Gärningsmannen själv vårdas på sjukhus efter att ha blivit nedskjuten av polis. Vid lunchtid på onsdagen hade polisen ännu inte kunnat tala med honom.

– Mannen kommer att förhöras så fort läkarna ger tillstånd till det, säger förundersökningsledaren Olli Töyräs under under en pressträff på onsdagen, rapporterar Hufvudstadsbladet. Polisen berättar samtidigt att allt tyder på att mannen agerade ensam.

Boende på samma adress som mannen intygar att ”ensam” är ett epitet som stämmer väl in på 25-åringens personlighet.

– Jag har bott här i två år men aldrig pratat med honom. Han var mycket för sig själv, inåtvänd och svår att få kontakt med. På ett sätt var han som en typisk ung finländsk kille, säger grannen Raluca Mihalache, 40.

En annan granne som bor vägg i vägg med 25-åringen beskriver honom kortfattat som ”extremt blyg”.

Andra använder ord som ”tystlåten” och ”inåtvänd”. En majoritet av de boende som Aftonbladet talar med säger sig dock inte känna mannen överhuvudtaget.

– Jag har bott här i två år men bara sett honom enstaka gånger. Det kanske säger något om hur han var, säger en kvinna som vill vara anonym.

Ett mysterium

På Kuopio universitetssjukhus vårdas fortfarande sex personer för sina skador, inklusive gärningsmannen. Två av offren är allvarligt skadade och fyra personer har fått lämna sjukvården och åka hem.

Merparten av de skadade är kvinnor i åldern 15–48 år. Alla befann sig i klassrummet som 25-åringen kom in i beväpnad med en lång sabel samt en luftpistol.

Polisen har fortfarande inte hittat några svar på varför mannen valde att attackera sina medstudenter på yrkesskolan.

– Attacken är fortfarande ett mysterium för oss, säger polisen Olli Töryräs enligt Hufvudstadsbladet.

Mannen kommer att begäras häktad för mord och mordförsök på fredag.

Följ ämnen i artikeln