Thomas, 45, fast i den italienska byn: ”Som en skräckfilm”

Publicerad 2020-03-22

Ingen får resa in eller ut. Polis vaktar matbutiken. På kaféer måste gäster hålla sig i en ruta.

Över en natt förvandlade coronautbrottet den italienska landsbygdsidyllen till en konstig skräckfilm för svenske Thomas Silver och hans flickvän.

– Det går inte att göra någonting, säger han.

För några veckor sedan var livet som vanligt i den pittoreska byn Tuoro Trasimeno i provinsen Umbrien.

Över en natt är allt folkliv i byn som bortblåst.

– Vi kunde göra vad vi ville, nu går det inte att göra någonting. Nästan allt är stängt. Bara mataffärer och apotek får hålla öppet. Det är overkligt, säger Thomas Silver.

Hårdrocksmusikern och flickvännen Wendela Pripp, 33, bor sedan två år i byn. I tisdags satte Italiens regering hela landet i karantän.

Poliser vaktar affärer

När Aftonbladet når den tidigare gitarristen och grundaren av Hardcore Superstar står han utanför apoteket och väntar på sin tur att gå in. Både här och utanför affärer står vakter och poliser och delar ut handskar.

– De släpper in två åt gången och där inne går personal och kontrollerar att alla håller sig på avstånd från varandra. I går fick jag och min flickvän inte gå in tillsammans, de släppte bara in en av oss, berättar han.

Tidigare fick restauranger och kaféer vara öppna mellan klockan sju på morgonen och klockan sex på kvällen. På ett kafé i byn gjorde man avspärrningar vid bardisken och tejpade upp rutor som gästerna fick stå i. Men nu har även kaféer och restauranger bommat igen.

Thomas Silver menar att karantänen är särskilt svår för italienarna – isoleringen går emot deras sociala folksjäl. Det kommer också rapporter om att folk bryter mot karantänsreglerna. 7000 personer ska ha stoppats ute av polis och militär förra helgen – trots hot om böter och åtal, rapporterar SVT. Eftersom det är tillåtet att gå ut för att rasta sin hund har en del hundägare gjort affär av att hyra ut sina hundar till folk som vill ta sig ut.

– Italienare älskar att umgås, det är fullt med folk ute och alla pussar varandra tre gånger varje gång de ses. De vet inte hur de ska göra nu. Som svensk är man ju lite mer van vid att bara ta i hand eller så, men de får panik av det .

Vårdpersonal får inte träffa sin familjer

Umbrien är hittills inte bland de värst drabbade områdena, men på det närmsta sjukhuset arbetar vårdpersonal dag och natt för att vårda coronasjuka. Vårdpersonal får inte åka hem till sina familjer eftersom de riskerar att smitta sina familjer.

– Många jobbar dygnet runt och får nästan inte sova, säger Thomas.

När coronautbrottet började få stor spridning i landet hade Thomas och Wendela börjat planera för att flytta hem till Sverige igen. Det hann de aldrig.

På vägen utanför byn håller poliser vakt. Bara de som kan visa dokument som visar att de måste resa i jobbet eller av hälso- eller familjeskäl släpps ut.

– I samma stund vi bestämde det fick vi veta att hela Italien stängdes ner. Nu går det inte att ta sig till flygplatsen i Rom. Vi är strandade till 4 april, säger Thomas.

”Är lite som en skräckfilm”

Varken Thomas eller Wendela har kunnat jobba på flera veckor. De får nu hjälp av vänner och familjer som skickar pengar.

– Jag är musiker och lever på spelningar men allt är inställt sedan slutet av februari. Min flickvän är make up artist och får inte heller några jobb, snart måste vi kanske prata med UD. Om vi blir utslängda från vårt hus nu blir det väldigt jobbigt, säger Thomas.

Vad är planen nu?

– Det går inte att göra någon plan, det är bara att bunkra upp med mat, böcker och Netflix. Men vi har ingen aning om hur det ska gå. Det är lite som en skräckfilm faktiskt.

Nu har vi i Sverige en allmän smittspridning, vad tycker du att vi borde göra här?

– Det är lätt att säga att det inte någon fara så länge man inte är drabbad. Men folk dör runt omkring en här. En del jämför det med en vanlig influensa, men jag har aldrig varit med om att militären vaktar en vanlig influensa. Följ myndigheternas råd.

PODD Corona - därför skiljer sig ländernas agerande

I dagens Aftonbladet Daily reder vi ut huruvida länder agerar olika - och i så fall varför. Gäst är Emma Frans.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen