Vägen öppnas för ny ledning i EU

avTT

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Francisco Seco/AP/TT
Ungerns tilltänkte EU-kommissionär Olivér Várhelyi hördes av EU-parlamentets utrikesutskott i förra vecka. Arkivfoto.

Första dagen på jobbet väntar för tyska ordföranden Ursula von der Leyen och hennes nya EU-kommission.

EU-parlamentets klartecken för Ungerns ledamot öppnar för ett tillträde inom två veckor.

Olivér Várhelyi blev siste kandidat från de 27 kvarstannande EU-länderna att godkännas i EU-parlamentets utskottsförhör.

"Vilken ära att få bli en del av Ursula von der Leyens lag! För ett starkare Europa tillsammans!" skriver Várhelyi på Twitter sedan utrikesutskottet på måndagen svarat positivt på de skriftliga extrasvar han tvingats leverera efter sitt framträdande i förra veckan.

Därmed kan hela den nya EU-kommissionen komma att godkännas redan på onsdag i nästa vecka. I så fall kan von der Leyen, Várhelyi och svenska Ylva Johansson och de andra tillträda sina nya uppdrag redan från den 1 december.

– Vi väntar tills beslutet är taget innan vi ropar hej, men det ser positivt ut och det känns väldigt bra att äntligen få komma igång med arbetet, säger Johansson till TT.

Visserligen saknas fortfarande en kommissionär från Storbritannien. Londons ovilja att nominera en kandidat anses dock inte stoppa ett snabbt tillträde, eftersom landet ändå hoppas kunna lämna EU senast den 31 januari.

Fri från Orbán?

Ungerske Várhelyi har varit sitt lands EU-ambassadör sedan 2015 och har under den tiden flitigt krockat med sina kollegor från övriga länder i diskussioner om allehanda politiska frågor, inte minst kring migration och den demokratiska och juridiska utvecklingen i hemlandet.

Till EU-parlamentet lovar han ändå att kämpa för rättigheterna för både oppositionspartier och massmedier.

"Att skydda yttrandefrihet och medier är en avgörande utmaning", skriver han i sina svar till EU-parlamentet, där han också lovar att agera helt oberoende från sin premiärminister Viktor Orbán.

"Jag kommer inte att vara något lands sändebud, utan representant för EU-kommissionen gentemot våra grannländer", skriver Várhelyi, som von der Leyen gett i uppdrag att ansvara för utvidgnings- och grannskapsfrågor.

Flyttlass på plats

I EU-parlamentet ser svenske ledamoten Fredrick Federley (C) fram emot att till sist få rösta om kommissionen, efter en månads försening.

– Det har gått lite överstyr och blivit lite för mycket av ett politiskt drama. Nu ska det faktiskt bli skönt att få en kommission på plats så vi kan börja jobba med det som rör klimatet, förbereda oss på en ekonomisk nedgång och annat som vi behöver fixa ganska snart, säger Federley, som tror att den nya kommissionen blir godkänd.

Det hoppas också Ylva Johansson, som har en tuff uppgift framför sig för att som inrikeskommissionär ta fram en ny migrations- och asylpolitik som alla medlemsländer kan acceptera.

Det försenade tillträdet har samtidigt gett henne lite mer tid till förberedelser.

– Jag har använt tiden till att ha ganska många informella möten med både myndigheter och ministrar. Och så har jag haft tid att köra mitt flyttlass till Bryssel. Det är också bra, säger Ylva Johansson i Bryssel.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Ungern

EU