Lägre dödlighet i prostatacancer i Skåne

Uppdaterad 2019-11-05 | Publicerad 2019-11-04

Dödligheten i prostatacancer sjunker snabbare i Skåne än riksgenomsnittet.

Prostatacancer är fortfarande den cancer som dödar flest män.

Skåne har den näst lägsta dödligheten av sjukdomen i landet.

Anledningen är oklar men kan bero på bättre eftervård.

– Jag tror och vill hoppas att vi är bättre på eftervården här i Skåne. Att vi lägger lite mer krut, säger Simon Dahlqvist, ordförande i Prostatacancerföreningen Syd.

Allt färre män i Sverige dör av prostatacancer. Trots det är sjukdomen den cancerform som dödar flest män varje år.

Förra året tog prostatacancer 2 313 liv, enligt Socialstyrelsens siffror, redovisade av Nyhetsbyrån Sirén.

År 2018 dog 45 män per 100 000 invånare av prostatacancer, vilket är en stadig minskning sett till åren dessförinnan. Mellan landets regioner är det dock stora skillnader för hur vanligt det är att dö av sjukdomen.

Dödligheten är som lägst i Stockholms län där drygt 32 män per 100 000 invånare dog av prostatacancer 2018. Vilket är bra mycket färre än i Skåne, som är det län där näst färst dör av cancerformen.

Förra året dog 41 män per 100 000 invånare av prostatacancer - vilket kan jämföras med år 2008 då det var 53 män per 100 000 invånare i länet.

Simon Dahlqvist är ordförande i Prostatacancerföreningen Syd.

”Är lite av en skämsfaktor”

Tänkbara förklaringar till den låga dödligheten i Skåne är enligt Prostatacancerföreningen Syd att män väljer att ta blodprov innan de har några besvär, att det är en framstående läkarvård i länet och att den generation som nyligen klivit över 50-årsstrecket är mer benägna att prata om sina problem än äldre generationer.

– Jag upplever även att vi här i Skåne kanske är lite mer öppna. Männen pratar mer med varandra. Tidigare har vi inte varit bra på att prata med varandra så som kvinnor pratar om sina problem. Det är lite av en skämsfaktor med prostatacancer, men så är ju verkligheten rent sexuellt. Det kan i många fall kännas pinsamt att prata om de här sakerna men jag upplever att det på våra möten är högt i tak, där man pratar om allt från minsta lilla till det största, säger Simon Dahlqvist, ordförande i Prostatacancerföreningen Syd.

Även eftervården är enligt Simon Dahlqvist en viktig faktor till att färre dör av prostatacancer i Skåne.

– Jag tror och vill hoppas att eftervården är bättre här i Skåne. Att vi lägger lite mer krut. Vi har legat på länsstyrelsen och sjukvården om just eftervården. Eftervården, uppföljningen, är viktig då det inte är säkert att operationen allena är görande. Ett par år senare kan du behöva komplettera med strålning. Vi har varit duktiga på uppföljning här nere, vad jag upplever.

Ser positivt på allmän screening

Enligt Nyhetsbyrån Sirén är åldersskillnaderna mellan regionerna ett skäl till att antalet dödsfall skiljer sig så kraftigt. Men även kunskaperna om att testa sig och hur länge regionerna arbetat med PSA-testning spelar in.

– Man kan ha ett högt PSA-prov men det behöver inte innebära att man har prostatacancer. Man kan ha en kraftig inflammation i kroppen, så det är osäkert. Den är inte 100 procent tillförlitlig men om man har en historik bakom sig, där man tagit ett antal PSA-prover, kan man se en kurva eller trend på var det barkar. Det är aldrig fel att göra det för att få en historik, säger Dahlqvist.

Att det krävs flera undersökningar för att se en trend baserat på PSA-värdet, och det faktum att proverna leder till onödiga operationer, har fått Socialstyrelsen att inte rekommendera allmän screening. Tidigare i år kunde Ekot dock rapportera att Region Skåne var på väg att erbjuda PSA-tester för alla män mellan 50–75 år, vilket Prostatacancerföreningen Syd försökt få igenom.

Högst dödlighet i Västernorrland

– Man kan ju ha en kombination av en långtsamt växande del i prostatan och en annan väldigt elak del i prostatan. Det gör att man opererar eller åtgärdar många i onödan, men där man ser faran. Sen är det naturligtvis den ekonomiska biten med, men det är också så att man hittar människor som man räddar liv på via allmän screening.

Socialstyrelsen rekommenderar istället organiserad prostatacancertestning, vilket innebär att man istället för att undersöka män informerar dem om sjukdomen och för- och nackdelar med att genomföra PSA-testning.

Den högsta snittdödligheten i prostatacancer 2018 hade Västernorrlands län, där 73 män per 100 000 invånare dog av prostatacancer.

Även om allt färre dör av sjukdomen drabbas alltfler män av sjukdomen. Enligt Prostatacancerförbundet lever i dag cirka 110 000 män i landet med diagnosen och drygt 10 000 personer insjuknar varje år.