Tidigare igångsättning kan rädda barn

Anja Haglund/TT

Publicerad 2020-02-11

Risken för fosterdöd kan minska vid tidigare igångsättning. Arkivbild.

Att sätta igång förlossning vid 41 graviditetsveckor istället för 42 kan rädda barn. Det är dock osäkert hur mycket risken för fosterdöd minskar.

Rådet till vården är nu att låta kvinnan vid vecka 41 själv få bestämma om hon vill bli igångsatt.

Om förlossning ska sättas igång vid 41 eller 42 fullgångna veckor blev en het fråga förra året, sedan en svensk studie visat att risken att barnet dör ökar vid senare igångsättning. Sex barn dog i vecka 42 under pågående studie, vilket ledde till att den avbröts i förtid.

Nu har HTA-centrum vid Sahlgrenska universitetssjukhuset gjort en mer omfattande analys av samtliga vetenskapliga studier som jämfört hur det gick för barnet respektive mamman när förlossningen sattes igång vid 41 fulla veckor istället för vid 42 fulla veckor. Slutsatsen är att risken för att barnet dör skulle kunna vara lägre om igångsättning sker tidigare.

– Man skulle kunna rädda några liv, men hur stor vinsten skulle kunna vara vet man inte. Det är väldigt osäkert, säger Annika Strandell, docent och överläkare i gynekologi och obstetrik vid HTA-centrum på Sahlgrenska universitetssjukhuset.

13 barn räddas

En försiktig uppskattning är att 13 liv nationellt skulle kunna räddas varje år med igångsättning vid 41 veckor istället för 42.

– I rapporten kom vi fram till att man i Västra Götalands-regionen skulle kunna rädda minst två barn. Översätter man det till hela riket är det minst 13. Det är ett barn i månaden. Det är otroligt få. Men å andra sidan är det en lägstasiffra, säger Annika Strandell.

I Sverige föds ungefär 115 000–120 000 barn varje år.

När man tittade på både risken för allvarliga komplikationer och död i ett gemensamt mått sågs ingen säkerställd fördel om förlossningen sattes igång vid 41 fulla veckor. Riskerna för mamman påverkades inte heller.

I dag är rutinen i Sverige att sätta i gång förlossningen vid 42 veckor. Nu kommer nya råd från Svensk förening för obstetrik och gynekologi (SFOG).

– Man ska överväga att sätta igång förlossningen vid 41 fulla veckor, säger Eva Uustal, ordförande i SFOG.

Ställer krav

Gravida ska informeras vid 41 fulla veckor och ha en valmöjlighet, om de vill sätta igång då eller vänta.

TT: Det kan lägga ett tungt ansvar på kvinnor?

– Ja absolut, och det ställer ju jättehöga krav på vårdpersonalen att de är insatta i det här, säger Eva Uustal.

– Vi tror att i praktiken kommer väldigt många kvinnor att vara trötta på att vara gravida när man gått en vecka över tiden. Det kommer inte att vara så många som säger att de hellre vill vänta, fortsätter hon.

Det innebär i sin tur att läget för förlossningsklinikerna kan bli ansträngt, enligt Eva Uustal.

– Varje region och varje verksamhetschef måste se över vad man har för resurser och möjligheter för detta, säger hon.

Låg absolut risk

Den absoluta risken att barnet dör i magen under eller strax efter förlossningen om man är överburen är mycket låg, framhåller Annika Strandell. Omkring 2 per 1 000 barn dör i magen vid vecka 41, jämfört med drygt 3 vid vecka 42, enligt Strandell.

– Även om man sätter igång tidigare är det inte säkert att man kan rädda alla dem. Det finns också andra saker som kan hända i anslutning till en förlossning, säger hon.