Fler döda i coronaviruset än i sars

TT TT-AFP-Reuters

Uppdaterad 2020-02-04 | Publicerad 2020-02-03

Fler än 360 människor har nu mist livet i sviterna av coronaviruset. Det är fler dödsoffer än i sarsepidemin i början av 2000-talet.

Ett nytt sjukhus har färdigställts i Wuhan på bara en vecka, men Kina larmar om att det uppstått brist på klinisk skyddsutrustning.

Ytterligare 57 personer har avlidit, varav 56 i den hårdast drabbade provinsen Hubei. Den officiella dödssiffran i landet är nu uppe i över 360. Det betyder att det nya coronaviruset har skördat fler offer i Fastlandskina än vad sars gjorde 2002–2003, då 349 avled i landet.

På bara åtta dagar säger sig Kina ha färdigställt ett av två nya sjukhus i den virusdrabbade staden Wuhan i Hubei. Det nybyggda sjukhuset Huoshenshan ska ha 1 000 vårdplatser för patienter drabbade av coronaviruset. Kinesiska medier har i helgen lagt ut så kallade timelapse-filmer som visar hur byggnaderna färdigställs , och rekordbygget slår i dag upp portarna för sina första patienter.

Det andra nybyggda sjukhuset, Leishenshan, har plats för 1 600 patienter och ska öppna på onsdag.

Brist på utrustning

Däremot har det stora pådraget nu skapat brist på en del skyddsutrustning, som kliniska ansiktsmasker, säger utrikesdepartementet i Peking på sin dagliga rapportering om läget.

– Det Kina akut behöver är medicinska masker, skyddsdräkter och säkerhetsglasögon, säger taleskvinnan Hua Chunying.

I dag hämtar ett plan från Malaysia 141 medborgare i Kina. Planet ska samtidigt leverera 500 000 par handskar till den kinesiska vården, enligt landets räddningsmyndighet. Malaysia är världens största producent av handskar och flera företag har ökat produktionen för att möta ökad efterfrågan från Kina, Hongkong och Taiwan.

Kina kritiserar USA

Ytterligare drygt 2 800 personer har också bekräftats vara smittade med det nya coronaviruset i Kina, meddelar landets hälsomyndighet. De flesta av de nya fallen har konstaterats i Hubei. Sammanlagt är antalet smittade nu uppe i minst 17 200 i Kina.

Landets utrikesdepartement beskyller USA för att sprida rädsla i stället för att hjälpa till när det gäller viruset. USA var först med att införa reseförbud för kineser.

– Det som har gjorts kan bara skapa och sprida rädsla, och det är ett dåligt exempel, säger talespersonen Hua Chunying, och lägger till att han hoppas att andra länder ska fatta beslut som är rimliga, sansade och baserade på vetenskap.

Med symptom

Allt fler länder evakuerar sina medborgare från Wuhan, och flera av dem uppvisar symptom. I Frankrike har enligt ansvariga ministrar 36 av 254 personer som senast evakuerats från Kina till landet på grund av virusutbrottet uppvisat sjukdomssymptom, 20 av dem var fransmän och 16 andra har flugits vidare till sina respektive hemländer. Samtliga de första tester som utförts på en del av de evakuerade i Frankrike är dock negativa, alltså ingen smitta.

Ryssland planerar att hämta hem medborgare från staden under måndagen och har nu ställt in de sista kvarvarande direkta persontågen, bland annat längs den så kallade transmanchuriska järnvägen, till och från Kina. Trafiken hade redan tidigare begränsats. Två fall av coronaviruset har bekräftats i Ryssland, vars gräns mot Kina är 430 mil lång.

Svenskar hemma

Rysslands premiärminister Michail Misjustin meddelar att landet planerar att deportera utlänningar som bekräftas ha fått viruset.

Elva svenskar som evakuerats från Kina anlände till Sverige under söndagskvällen. Ingen av dem visar några symptom enligt Folkhälsomyndigheten.

Viruset har spridit till fler än 24 länder, trots att många regeringar infört reseförbud för människor från Kina.

PODD Coronaviruset – det vet vi om utbrottet

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi återigen om coronaviruset. Vad har vi lärt oss en månad efter utbrottet? Gäst är Björn Olsen, infektionsprofessor vid Uppsala universitet.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen