Julian Assange gripen i London

TT

Publicerad 2019-04-11

Wikileaks våldtäktsanklagade grundare Julian Assange har gripits på Ecuadors ambassad i London.

Men hans svenske advokat tror inte att Assange kommer att ställas inför rätta i Sverige.

Gripandet kunde ske sedan Ecuadors president Lenín Moreno dragit tillbaka Julian Assanges diplomatiska immunitet, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

"Julian Assange, 47, har i dag, torsdag den 11 april, gripits av Londonpolisen på Ecuadors ambassad efter ett domstolsbeslut fattat den 29 juni 2012", skriver Londonpolisen i ett pressmeddelande.

Assange sitter nu frihetsberövad på en polisstation i centrala London, skriver polisen vidare. Gripandet kunde ske sedan ambassadören bjudit in polisen till ambassaden. Lenín Moreno rapporteras ha fått garantier för att Assange inte ska överlämnas till ett land där han riskerar dödsstraff.

– Ecuador har i enlighet med sin suveräna rätt beslutat att dra tillbaka Julian Assanges diplomatiska asyl för att han upprepade gånger brutit mot internationella konventioner samt för att ha brutit mot uppförandekoden för samarbetet, säger Lenín Moreno enligt AFP.

Storbritanniens utrikesminister Jeremy Hunt konstaterar i en kommentar att Wikileaksgrundaren försökt "undkomma rättvisan under en väldigt lång period" och att han anser att Ecuadors president har fattat ett modigt beslut. Han säger också att Assange "inte är någon hjälte", rapporterar Reuters.

Preskriberade brott

Vid ett Sverigebesök i augusti 2010 blev Julian Assange misstänkt för sexualbrott mot två kvinnor. Han häktades i november 2010 i sin frånvaro. Efter diverse rättsliga turer tog Assange sin tillflykt till Ecuadors ambassad i London 2012 och beviljades där asyl.

Några av de misstänkta brotten i Sverige har preskriberats, och förundersökningen om våldtäkt lades ner 2017. Det brottet preskriberas dock först nästa år.

Assanges svenske advokat Per E Samuelsson antar att torsdagens gripande beror på att hans klient brutit mot villkoren för den borgen han fick i Storbritannien för sju år sedan.

– Genom att söka asyl på Ecuadors ambassad bröt han mot löftet om att inställa sig på polisstation en gång om dagen och ha fotboja. Det är straffbart i Storbritannien, säger Per E Samuelson.

Maxstraffet för detta brott är enligt Samuelsson sex månaders fängelse.

"En chock"

Elisabeth Massi Fritz företräder kvinnan som anmält att Julian Assange våldtog henne 2010. Hon skriver i ett sms till TT att hennes klient tagit emot nyheten om Assanges gripande.

"Att det vi har väntat och hoppats på i snart sju års tid nu händer kommer såklart som en chock för min klient. Vi kommer göra allt vi kan för att åklagarna ska återuppta den svenska förundersökningen så att Assange kan utlämnas till Sverige och lagföras för våldtäkt", skriver Massi Fritz.

Det är fortfarande teoretiskt möjligt för svenska åklagare att återuppliva den nedlagda förundersökningen mot Assange och efterlysa honom igen.

– Det tror jag är osannolikt, säger Per E Samuelson.

TT: Så du ser det inte som sannolikt att du får försvara Assange inför svensk domstol?

– Nej det gör jag inte. De finns ingen grogrund för det, utan det var ganska kraftfullt som vi vann, så det skulle förvåna mig oerhört, säger han.

Wikileaks kommenterar gripandet av sin grundare på Twitter: "Det här är ett avancerat försök från mäktiga aktörer, däribland CIA, att avhumanisera, misstänkliggöra och fängsla honom".

Följ ämnen i artikeln