Sydkoreas plan: ”Hugga huvudet” av Kim

Publicerad 2017-01-06

Sydkorea varnar Nordkorea: Ger ni er på oss kommer vi att ”kapa huvudet på ormen”.

En specialstyrka som ska kunna eliminera Nordkoreas högsta militära befäl – en ”halshuggarenhet” – kommer att stå redo redan i år, säger en sydkoreansk militärtopp till CNN.

Oron växer för att Nordkorea ska kunna skaffa sig en kärnvapenarsenal under 2017. I sitt nyårstal sa diktatorn Kim Jong-un också att de är på väg att testa långdistansrobotar som kan nå hela vägen till USA.

Nu höjer Sydkorea tonen, som ett svar på nordkoreanska provokationer.

Går in vid krigshändelse

En högt uppsatt tjänsteman vid det sydkoreanska försvarsdepartementet säger till CNN att en ny specialstyrka snart står redo – en styrka vars uppgift är att slå ut hela det nordkoreanska befälet vid en krigshändelse.

”Halshuggarenheten” ska snabbt kunna döda Kim Jong-un, låter Sydkorea meddela.

Enheten skulle egentligen vara förberedd och klar år 2019, men arbetet har skyndats på så att det ska bli klart redan i år.

Simulerade presidentattack

Syd- och Nordkorea ligger formellt fortfarande i krig med varandra. 1953 skrev de under ett vapenstillestånd, som har gällt sedan dess.

Nyligen visade Nordkorea upp bilder på Kim Jong-un som leder en simulerad attack mot det sydkoreanska presidentpalatset. Under 2016 har de också utfört två kärnvapentester och ett antal missilövningar på land och till sjöss. Experter menar att de är längre fram i utvecklingen av missiler än vad många inser.

Nordkoreas tidigare vice ambassadör i Storbritannien, avhopparen Thae Yong-ho, säger att landet strävar efter att få kärnvapen i år ”till varje pris”.

”Ett signalspel”

Att Sydkorea väljer att berätta så öppet om sin specialstyrka har en poäng, säger Choi Jong-kun, professor vid universitet i Yonsei, till CNN:

– Det är ett signalspel.

Choi menar att tajmingen är dålig. Sydkoreas politiska styre skakas för närvarande av korruptionssanklagelserna mot presidenten Park Geun-hye – som står inför ett riksrättsåtal.

– Mönstret har varit sådant att försvarsdepartementet tenderar att vara mer aggressivt och att ta mer kontroll över Sydkoreas Koreapolitik. Många gånger tenderar deras beslut och utspel att vara överdrivna.