5-åriga Rayan föll ner i en brunn – har suttit fast i 2,5 dygn

Publicerad 2022-02-04

Femåriga Rayan sitter fast i en 32 meter djup brunn i Marocko.

Pojken föll ner i brunnen på tisdagskvällen och sedan dess arbetar man febrilt med att få upp honom.

Enligt lokala medier ska pojken snart vara räddad.

Ett intensivt arbete pågår för att rädda femåriga pojken Rayan som fallit ner i en brunn i byn i provinsen Chefchaouen i norra Marocko, rapporterar Al Jazira.

Pojken, som ramlade ner i brunnen på tisdagskvällen, har suttit fast i mer än 2,5 dygn och arbetet med att rädda honom har pågått dygnet runt sedan dess.

På torsdagen meddelade Mustapha Baitas, talesman för Marockos regering, att pojken bara var timmar ifrån att räddas – men på fredagsmorgonen hade man ännu inte lyckats få upp pojken från brunnen.

– Våra tankar är hos pojkens familj och vi ber för att han snart ska vara återförenad med dem, säger Mustapha Baitas.

Boende i området iakttar räddningsinsatsen.

Ramlade ner när brunnen reparerades

Räddningsarbetet har engagerat hela Marocko och hashtaggen #SaveRayan har spridits som en löpeld de senaste dagarna.

Bilder och filmer från platsen visar hur ett flertal arbetare och grävmaskiner är på plats, tillsammans med ett stort antal oroliga bybor som bevakar arbetet.

Rayans pappa uppger för nyhetssajten Le360 att olyckan inträffade i samband med att pappan reparerade brunnen.

– Den natten kunde jag inte sova en blund, säger pappan.

På torsdagskvällen hade räddningsarbetarna grävt en 27 meter djup grop intill brunnen, med hopp om att nå ”32 meters djup inom de närmsta timmarna”.

– Problemet är att brunnen är väldigt, väldigt liten, omkring 25 centimeter i diameter. Vid 28 meters djup var hålet för smalt för att vi skulle kunna nå honom, säger Mohamed Yassin El Quahabi, insatsledare, till BBC.

När gropen blivit tillräckligt djup är tanken att arbetarna ska gräva ut pojken från sidan, utan att riskera brunnens väggar rasar ihop och utan att skada pojken.

Under de dagar som pojken suttit fast har man kunnat föra ner syrgas och vatten via en slang. Ett team med vårdarbetare och polis är också på plats och insatsen direktsänds via lokala medier.

Följ ämnen i artikeln