Många skadade i storbrand i oljelager på Kuba

Uppdaterad 2022-08-08 | Publicerad 2022-08-07

En oljedepå på Kuba brinner.

Ett stort antal människor har skadats och 17 brandmän saknas, enligt kubanska myndigheter.

Ett råoljelager i hamnstaden Matanzas på Kuba står i lågor. Branden ska ha startats av ett blixtnedslag i en av oljecisternerna på fredagskvällen lokal tid.

Den våldsamma branden har orsakat flera explosioner och spridit sig. Under lördagen hade man ännu inte lyckats få kontroll på den.

På satellitbilder syns en kraftig svart rökpelare som sträcker sig västerut, ända till huvudstaden Havanna tio mil bort.

Närmare 80 personer ska vara skadade, minst 15 av dem allvarligt och för minst tre av dem beskrivs läget som kritiskt. Runt 800 personer ska ha evakuerats från ett bostadsområde i närheten.

Ber om internationell hjälp

Kubas president Miguel Díaz-Canel besökte området under lördagen. Efter besöket meddelade han via Twitter att det kan ta tid innan branden är släckt.

Det finns ännu inga uppgifter om mycket olja som har brunnit eller riskerat att brinna upp.

En helikopter vattenbombar branden.

Kuba lider brist på både drivmedel och bränsle för sin elproduktion och risken finns att branden ska förvärra det redan ansträngda läget. Sedan i maj har myndigheterna infört elstopp på upp till tolv timmar per dag i vissa regioner, vilket lett till stora protester.

Enligt ett uttalande från presidentkansliet har man bett om råd och hjälp med släckningsarbetet från ”vänskapligt sinnade länder med erfarenhet från oljesektorn”.

Orsaken till branden beror troligen på att anläggningens åskledarsystem inte fungerade, rapporterar det kubanska kommunistpartiets tidning Granma.

Hamnstaden Matanzas ligger ungefär tio mil öster om Havana och den kraftiga röken ska nå ända till huvudstaden.