FBI-chefen om Clintonmejlen: Katastrof att inte berätta

”Var världens svåraste beslut – gör mig lätt illamående att jag kan ha påverkat valet”

Uppdaterad 2017-05-04 | Publicerad 2017-05-03

WASHINGTON. FBI-chefen James Comey försvarade på onsdagen sitt agerande att berätta om de nya mejluppgifterna kring Hillary Clinton – bara dagar innan valet.

Något som fått svidande kritik från Clinton själv som menar att Comey var ett av skälen till att hon förlorade valet.

– Det hade varit katastrof att inte berätta om mejlen, säger Comey.

FBI-chefen James Comey.

FBI-chefen James Comey frågades under onsdagen ut i kongressen om sitt agerande att offentliggöra uppgifter om att FBI återigen utredde uppgifter kring Hillary Clintons mejlskandal.

– Att inte säga något skulle ha varit att dölja det. Jag visste att det var elva dagar kvar till valet men att dölja det vore en katastrof, försvarade sig Comey och fortsatte:

– Jag hade att välja mellan ”riktigt illa” och en katastrof”, då valde jag ”riktigt illa”.

Samtidigt medger Comey att anklagelser om att han genom sitt beslut påverkat resultatet av presidentvalet gjorde honom ”lätt illamående”.

– Det gjorde mig lätt illamående att tänka att jag kan ha påverkat valet. Det var ett av världens mest svåra beslut, men jag var tvungen att ta det, säger Comey och tillägger att han trots det tror att han gjorde det rätta.

Informerade kongressen

Det var i oktober, bara 11 dagar före presidentvalet som Comey beslutade att informera kongressen om att FBI hittat nya mejl, som misstänktes ha koppling till utredningen om Hillary Clintons omdiskuterade privata mejlserver, som hon använt under sin tid som utrikesminister.

Comey förklarade att han under ett möte den 7 oktober fick information om att tusentals mejl med koppling till Clintons mejlskandal hade hittats på den tidigare kongressledamoten Anthony Weiners dator.

Comey förklarar vidare att mejlen misstänktes vara de mejl som tidigare saknats i utredningen kring Clinton och som FBI inte kunnat hitta.

Spelade ett högt spel

Men bara två dagar innan valet meddelade Comey att mejlen inte innehöll några olagliga uppgifter, och stod därmed fast vid att det inte fanns några skäl att åtala Clinton.

Comeys agerande väckte dock stor uppmärksamhet då FBI vanligtvis inte brukar gå ut med politiskt känslig information i nära anslutning till val och utredare inom justitiedepartementet tillsattes för att granska FBI-chefens agerande och se om han följde reglerna i hanteringen av Clinton-mejlen.

Under onsdagens utfrågning kritiserades Comey handlande bland annat av den demokratiske senator Dianne Feinstein som påpekade att Comey inte fått igenom husrannsakan hos Weiners innan han skickade brevet till kongressen.

– Du spelade högt, och trodde att det fanns något där som inte fanns där. Alla förstod att detta skulle påverka valet, sa Feinstein under utfrågningen.

Clinton skyller på Comey

I en intervju med CNN, på tisdagen sa Hillary Clinton att hon skulle blivit USA.s 45:e president om det inte vore för de ryska påverkansförsöken och Comeys beslut att granska hennes mejlhantering på nytt.

– Jag var på väg att vinna tills en kombination av James Comeys brev den 28 oktober och ryska Wikileaks-läckor sådde tvivel hos människor som tänkte rösta på mig men som blev bortskrämda, sa hon till CNN-reportern Christiane Amanpour vid arrangemanget ”Women for Women” i New York.

– Om presidentvalet hade varit den 27 oktober skulle jag ha varit er president.

Comey: Ryska attacker fortsätter

President Trump var dock snabbt ute och försvarade James Comey:

”FBI-chefen James Comey var det bästa som någonsin hänt Hillary Clinton eftersom han gav henne grönt ljus för att göra många dåliga saker”, twittrade Trump tidigt på onsdagsmorgonen och fortsatte:

”Den löjliga Trump/Ryssland-storyn var en ursäkt som Demokraterna använde för att förklara att de förlorade valet. Kanske var det så att Trump bara gjorde en väldigt bra kampanj?

Men under onsdagens utfrågning bekräftade Comey att han är ”väldigt säker” på att Ryssland låg bakom hackerattackerna mot Demokraterna och att landet fortfarande försöker att påverka amerikansk politik.

– De gör det över hela världen. Ryssland är det största hotet i världen när det gäller detta och vad de kan göra. Jag tror att de har dragit slutsatsen att det har funkat och att de är tillbaka till valet 2018 och absolut till 2020.