Hatstorm mot svensk professor som nekade turkisk student

Publicerad 2023-01-14

Stockholms universitet, Frescati.

En professor på Stockholms universitet avslog en ansökan från en turkisk student, med hänvisning till Natofrågan.

Nu utsätts han för hatiska kommentarer – och SU tar avstånd från agerandet.

”Medarbetaren har uttryckt sig oprofessionellt”, skriver universitetet till Aftonbladet.

Följ ämnen
Nato

Den turkiska statliga kanalen TRT World rapporterar i dag att en svensk professor diskriminerat en turkisk student.

Studenten ansökte om praktikplats på institutionen genom Erasmus, men fick ett negativt besked.

”Jag skulle jättegärna ta emot dig. Dock, då Turkiet inte tillåter Sverige att gå med i Nato, måste jag tacka nej”, ursäktade sig professorn.

I intervjuer med turkiska medier säger studenten att det rör sig om ett olämpligt och rasistiskt beteende.

– Jag är mentalt stark, men andra studenter som känner sig osäkra när de söker sig till olika program kommer inte kunna återhämta sig från ett sådant svar.

SU: Har vidtagit åtgärder

Nyheten har väckt starka reaktioner i Turkiet. I sociala medier överöses professorn med hatiska kommentarer, och anklagas för att vara rasist.

Aftonbladet har sökt professorn, som hänvisar till presstjänsten vid Stockholms universitet.

En prefekt vid institutionen där professorn jobbar bekräftar uppgifterna, och säger att ”universitet ska möta alla likvärdigt och på ett respektfullt sätt”.

Mejlet där professorn på Stockholms universitet nekar den turkiska studenten praktikplats, med hänvisning till Natofrågan.

Universitet får många förfrågningar från studenter som är intresserade av att komma som forskningspraktikanter, säger han.

”Vi har tyvärr inte möjlighet att ta emot alla, men förväntar oss att alla som söker bemöts på ett professionellt sätt”, skriver prefekten vid institutionen där professorn jobbar i ett mejl och fortsätter:

”I detta fall uttryckte sig en medarbetare på ett oprofessionellt och oacceptabelt sätt och så snart vi fick kännedom om detta vidtog vi åtgärder och har hanterat det enligt interna rutiner.”

”Accepterar inte diskriminering”

Universitetet har bett studenten om ursäkt och erbjudit sig att hjälpa personen hitta en annan praktikplats.

”Jag ber om ursäkt för den olämpliga tonen i mejlet du mottog. Vi accepterar inte diskriminering på någon grund, och motarbetar sådan beteende aktivt. Jag har pratat med den berörda professorn, han medger att det var olämpligt och felaktigt agerat”, svarar universitetet den berörda studenten.

Studentens ansökan om praktikplats ska ha accepterats av en annan professor på Stockholms universitet – och personen planerar att genomföra den i sommar, skriver turkiska medier.