Intern storsatsning i Sverigedemokraterna – försöker röja hinder för att ta plats i regeringen

Publicerad 2023-06-10

Sverigedemokraterna fortsätter arbetet för att göra partiet redo för regeringsmakten.

Nu gör partiet en intern satsning för att röja det hinder för regeringssamarbete som statsminister Ulf Kristersson (M) pekat ut: Utrikespolitiken.

– Det är ingen hemlighet att vårt mål på sikt är att bli ett regeringsparti. Då spelar det internationella anseendet en roll, säger Mattias Karlsson, internationell sekreterare i SD.

Under valrörelsen påpekades med jämna mellanrum skillnaderna i synen på internationellt samarbete mellan partierna inom vad som skulle komma att bli Tidösamarbetet.

Ulf Kristersson (M), då statsministerkandidat – nu statsminister, lyfte själv upp skillnaderna i utrikes- och säkerhetspolitiken som hinder för att Sverigedemokraterna skulle kunna ingå i en regering.

Tillsätter internt råd

Nu arbetar Sverigedemokraterna med en riktad satsning internt i partiet för att kunna röja det hindret.

Enligt uppgifter till Aftonbladet har SD påbörjat förflyttningar inom partiets organisation för att lyfta utrikespolitiska frågor. Mattias Karlsson, SD:s internationella samordnare, bekräftar att så är fallet.

– Vi har nyligen tillsatt ett internt internationellt råd där vi samordnar allt internationellt arbete. Det leds av Aron Emilsson och det förs diskussioner om det kanske kan behövas knytas tjänstemannastöd till det organet för att understödja arbetet, säger han.

Efter valet förhandlade SD till sig ordförandeposten i riksdagens utrikesutskott, som nu leds av just Aron Emilsson. Prioriteringen kan ses som ett ytterligare bevis på att partiet höjt utrikespolitiken på sin interna agenda.

– Under den här mandatperioden kommer vi ha lagt mer energi på internationellt relationsbyggande än vad vi någonsin tidigare har gjort, säger Mattias Karlsson.

Statsminister Ulf Kristersson (M), Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson (SD) och arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L).

Under förra mandatperioden bytte SD fot i EU-frågan, där partiet gav upp kravet på en folkomröstning om medlemskapet. Även Nato-motståndet gavs upp och partiet är numera för ett svenskt medlemskap i den militära alliansen.

Det arbete som nu görs innebär i första hand inte att fler omprövningar ska göras, snarare försöker partiet utnyttja det ökade inflytande som partiet fått nationellt för att även öka inflytandet internationellt.

– I möten har vi en annan tyngd nu eftersom vi ingår i ett regeringssamarbete. När vi diskuterar olika frågor så handlar det inte bara om partiet, det kan också handla om Sveriges intressen och det ställer högre krav, säger Mattias Karlsson.

Vill ändra bilden av partiet

Genom de mer upphöjda positioner som partiet nu vunnit i riksdagen försöker SD också nå ut till internationella medier för att i intervjuer presentera en ny bild av partiet.

Bland annat har partiets företrädare nyligen förekommit i engelsk, schweizisk och finsk press i frågor om bland annat EU och Nato.

– Vi har försökt kontra den smutskastningsoffensiv som Socialdemokraterna inledde efter valet, säger Mattias Karlsson.

– Vi vill inte skönmåla. Precis som vi gjort i Sverige så sticker vi inte under stol internationellt med att vi har gjort misstag och haft problem med vår historia, men vi vill att människor i omvärlden ska ha en så korrekt och nyanserad bild som möjligt av den resa vi har gjort som parti från bildandet fram till i dag.

”Det är ingen hemlighet att vårt mål på sikt är att bli ett regeringsparti. Då spelar det internationella anseendet en roll”, säger Mattias Karlsson, internationell sekreterare i SD.

Förutom PR-turnén i medier innebär en stor del av SD:s arbete med att lyfta utrikespolitiken möten med politiska företrädare, tankesmedjor och internationella organ i olika länder.

En rad SD-riksdagsledamöter besökte nyligen Taiwan där de träffade delar av regeringen. I maj besökte också EU-parlamentarikern Charlie Weimers Israel tillsammans med Richard Jomshof, ordförande i justitieutskottet.

Enligt Mattias Karlsson arbetar partiet med ett uppsökande arbete för att vidga kontaktnätet och introducera partiet internationellt. Det ska bana väg för att ett inträde i en regering blir smidigare.

– Det är ingen hemlighet att vårt mål på sikt är att bli ett regeringsparti. Då spelar det internationella anseendet en roll.

Fredrik Björkman