Efter väskförbudet: Madelene fick hålla diabetessprutorna i händerna

Uppdaterad 2023-11-15 | Publicerad 2023-11-12

Det nyinförda väskförbudet har skapat förvirring kring vad som gäller.

Madelene, 39, fick inte ta med sin handväska med insulinsprutor och dextrosol när hon skulle gå på en gymnasiemässa.

– Jag hade gärna tagit en paus från min diabetes, men det går ju inte, säger Madelene.

Trots polisens direktiv kring vad som gäller i det nyinförda väskförbudet råder fortsatt förvirring. Polisen har gjort undantag för ”personer som av medicinska har behov av att ta med en väska” på större folksamlingar.

Madelene från Göteborg har typ-1 diabetes och skulle just gå in på en gymnasiemässa med sina barn under tisdagen när hon tvingades lämna ifrån sig sin handväska där hon förvarar sprutor och dextrosol.

– Det stod vakter vid ingången som stoppade folk, så jag öppnade väskan och sa att jag har diabetes. De sa att jag inte fick ta med väskan och måste hänga in den, säger Madelene.

Madelene, 39: ”Jag hade gärna tagit en paus från min diabetes”

”Hade gärna tagit en paus från diabetesen”

Ordningsvakterna uppmanade Madelene att lägga sprutorna i sina fickor. När hon sa att hon inte hade några, bad de henne hålla dem i handen. Men medan hon hängde in handväskan i garderoben såg hon hur folk skippade den långa kön och började gå in till mässan med ryggsäckar, handväskor och jackor.

– Så jag gick fram till vakten igen, men då sa de att de just fått nya direktiv. Det hände på någon enstaka minut, säger Madelene.

Vanligtvis har Madelene insulinsprutor och dextrosol i facket.

Läste du på innan du kom till evenemanget?

– Ja, jag visste att man inte fick ha väska på evenemang, därför bytte jag innan jag kom. Men samtidigt har jag ju ett medicinskt skäl. Jag trodde inte att jag skulle behöva gå med innehållet löst, säger hon.

– Det är ju inte jätteroligt att kånka på det här, men tyvärr måste jag det. Jag hade gärna tagit en paus från min diabetes, men det går ju inte, säger Madelene.

Väskan hon inte fick ta med in på mässan var en decimeter hög och femton centimeter bred.

Arrangören: ”Beklagar det inträffade”

I ett mejl till Aftonbladet skriver evenemangets säkerhetsansvariga organisation Svenska Mässan att de beklagar det inträffade och att man har en dialog med polisen och övriga myndigheter ”huruvida beslut påverkar delar av vår verksamhet utöver de situationsanpassade åtgärder som redan vidtas”.

”Vad gäller Gymnasiedagarna specifikt så är det redan sedan tidigare inte tillåtet att ta med sig väskor eller ytterkläder in till just detta arrangemang. Däremot är rutinen väldigt tydlig att vi ska göra undantag för medicinsk utrustning och har även tillhandahållit tygpåsar på insidan för besökare som vill ha något att bära sin utrustning i”, skriver Veronica Nyblom, kommunikationsansvarig på Svenska Mässan i ett mejl.

”Om en person behövt ha med sig sina läkemedel in i en väska men inte fått det så kan vi bara beklaga det inträffade”.

Följ ämnen i artikeln