Hittar kokain – inne på toppolitikernas toaletter

Publicerad 2024-01-17

”En lavin av kokain” har träffat Europa, enligt narkotikapolisen Lennart Karlsson.

När Aftonbladet gjorde tester inne på riksdagskansliernas toaletter fanns spår i hälften av fallen.

– Jag är inte jätteförvånad, kokainet finns överallt i hela samhället, säger Lennart Karlsson.

Alla siffror pekar åt samma håll: drogernas utbredning ökar i Sverige. Och i alla samhällsskikt.

Under 2023 beslagtog tullen mer kokain än vad man någonsin gjort. Fler jobbar med kokain i kroppen visar arbetsplatstester från Karolinska institutet.

– Det är en lavin av kokain som vi ser träffa Europa just nu, säger Lennart Karlsson, narkotikapolis sedan 25 år och ordförande i Narkotikapolisföreningen.

Han förklarar att orsaken är en minskad efterfrågan på kokain i USA, och därför satsar kokainkartellerna hårdare på Europa.

På de politiska kanslierna arbetar riksdagsledamöter och deras tjänstemän.

Aftonbladet bestämde sig för att testa om vi kunde hitta spår av kokain på flera olika toaletter.

Inte på krogen, som vi – och andra – gjort tidigare. Utan i maktens centrum. På riksdagspartiernas egna kanslier.

Resultatet?

Fyra av åtta svenska riksdagspartier har spår av kokain på sina egna toaletter.

Det handlar om Liberalerna, Socialdemokraterna, Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet.

Blåa fläckar direkt

– Tyvärr är jag inte jätteförvånad. Kokainet finns överallt i hela samhället, säger Lennart Karlsson.

Testerna gjordes i samband med att Aftonbladet intervjuade alla åtta partierna i riksdagen om deras narkotikapolitik.

Ytor på kanslitoaletterna torkades av med så kallade kokainservetter. Om servetten blir blå kan det betyda att den fångat upp kokain.

Fyra servetter fick blåa fläckar direkt – när handfatet torkades av.

– Det har funnits kokain på den här platsen, säger Lennart Karlsson när han får se videofilmer från kanslierna.

Lennart Karlsson, narkotikapolis och ordförande i Narkotikapolisföreningen.

Testservetterna skulle däremot inte kunna användas som bevis, eftersom vissa andra kemikalier skulle kunna ge utslag.

Aftonbladet lät därför ett labb testa servetterna.

I alla prover som vi fick har vi hittat kokain, säger Anders Helander som är sjukhuskemist och forskare på Karolinska Institutet och som genomfört labbtesterna.

Så här svarar partierna:

  • Liberalerna, Lina Nordquist, gruppledare: ”Det är allvarligt om någon som vistas i vår riksdagskorridor har använt narkotika. Gästtoaletten som har testats ligger i en korridor där våra politiker och medarbetare har egna toaletter på sina kontor, men det händer att toaletten också används av oss. Vi är nu i färd med att utföra egna tester för att säkerställa om det förekommer spår av droger.
  • Socialdemokraterna: ”Droger finns överallt i vårt samhälle och det är ett stort problem. När det gäller toaletterna i riksdagens partilokaler så kan vi inte styra över vem som har tillgång till dem. Vi ser väldigt allvarligt på detta och kommer kontakta riksdagsförvaltningen”.
  • Sverigedemokraterna, Erik Kristow, kanslichef: ”Våra 28 toaletter är tillgängliga för alla som behöver dem, däribland journalister, förvaltningspersonal och andra besökare på vårt kansli. Att ni har funnit spår av narkotika här, ger oss inte särskilt mycket information att arbeta vidare med. Som arbetsgivare har vi naturligtvis ett ansvar gentemot våra anställda och skulle det vara så att någon lider av beroendeproblematik så har vi policyer och rutiner för hur individen kan få hjälp. Vilka åtgärder som kommer vidtas är för tidigt att säga nu, men vi avser följa upp detta i samråd med riksdagsförvaltningen”.
  • Vänsterpartiet, Susanna Brolin, biträdande kanslichef: ”Min reaktion är att jag blir väldigt överraskad och ledsen. Vi vet inte om det här rör en anställd, en ledamot eller en tillfällig besökare, det är många som rör sig här. Men oavsett vad så tar jag det här på väldigt stort allvar. Vi har en alkohol- och drogpolicy som vi kommer aktualisera nu och jag kommer också att kontakta huvudskyddsombudet. Om det är någon anställd eller riksdagsledamot som känner att jag behöver få hjälp eller prata så ska man veta att man kan få hjälp. Vi ska vara en drogfri miljö och arbetsplats”.
Lisa Horn