Tidigare påven Benedictus XVI död

Publicerad 2022-12-31

Den tidigare påven Benedictus XVI har avlidit, 95 år gammal.

Han kommer för alltid att bli ihågkommen som den första påven på 600 år att pensionera sig från sitt ämbete.

”Det är med sorg som jag kan informera om att tidigare påve Benedictus XVI avled i dag klockan 09.34 i klostret Mater Ecclesiae i Vatikanen”, skriver talespersonen Matteo Bruni i ett uttalande och fortsätter:

”Mer information kommer att offentliggöras så snart som möjligt.”

Ex-påvens kvarlevor kommer att ligga på de lit de parade i Peterskyrkan från och med måndag för att katoliker ska kunna visa honom sin sista respekt.

Benedictus, född Joseph Ratzinger i Tyskland, var som kardinal i flera år prefekt för troskongregationen och något av det katolska kyrkans chefsideolog, med öknamn som ”Guds rottweiler” och ”pansarkardinalen” för sitt dogmatiska styre.

De båda männen i vitt – Benedictus och Franciskus – i Vatikanen 2020.

Gick i pension

Ratzinger anklagades också för att som kardinal ha mörkat fall där präster begått sexuella övergrepp på barn. Övergreppsskandalerna inom den katolska kyrkan fortsatte att överskugga Benedictus tid som påve efter det att han tillträtt 2005. Han blev dock den första påven att träffa offer för kyrkans övergrepp och han avsatte också nästan 400 präster under de två sista åren på sin post.

Benedictus ledde den katolska kyrkan i åtta år innan han 2013 chockade världen med sitt beslut att på grund av sviktande hälsa gå i pension. Något liknande hade inte hänt på 600 år och det uttrycktes oro för att den första påven som i modern tid lämnat sin post skulle bli en skuggpåve.

Den 30 december hölls en mässa där det bads för för ex-påven Benedictus hälsa i Lateranbasilikan i Rom. På bilden syns kardinal Angelo De Donatis.

Liv i stillhet

Men efter pensionen levde Benedictus ett liv som påve emeritus i stillhet.

Hans hälsa försämrades under lång tid men i onsdags meddelade Vatikanen att tillståndet hade förvärrats ytterligare. Efterföljaren påve Franciskus uppmanade världens katoliker att be för ex-påven.

Benedictus död sätter punkt för den unika situationen med två påvar som samexisterat inom Vatikanens murar. Hans begravning väntas äga rum i Vatikanen, under ledning av påve Franciskus.

2005 låg Johannes Paulus II:s kropp, den senaste påven som dog, på lit de parade i Apostoliska palatset innan en begravningsmässa hölls på Petersplatsen. Omkring en en miljon människor, inklusive statsöverhuvuden, deltog, enligt nyhetsbyrån AFP.

Den tidigare påven Benedictus XVI på en bild från 2020.

”Förstämning hos oss alla”

Katolska kyrkans biskop i Sverige, kardinal Anders Arborelius, är tagen av beskedet om Benedictus bortgång.

”Vår kyrkas tidigare andlige ledare har gått bort. Det väcker förstämning hos oss alla. Påve Benedikt kommer att gå till historien som den påve som avsade sig påveämbetet och trädde tillbaka. Just denna ödmjukhet var så typisk för honom, skriver han i en kommentar.

Arborelius anser också att den tidigare påven var ”missförstådd och misstolkad” av medier som enligt honom ofta beskrev honom som ”hänsynslös och okänslig”.

”Samtidigt var han en av vår samtids intellektuellt mest öppna och djupsinniga teologer”, skriver Arborelius.

Tysklands förbundskansler Olaf Scholz konstaterar att den ”tyske påven” var speciell – men inte bara för tyskarna. ”Världen har förlorat en gestalt som format den katolska kyrkan, en argumenterande personlighet och en smart teolog”, skriver han på Twitter.

Begravningen av Benedictus sker på torsdag den 5 januari och leds av påve Franciskus, meddelar Vatikanen.