WHO: Aspartam är en ”möjlig cancerogen”

Publicerad 2023-07-14

WHO har gjort en ny bedömning av sötningsmedlet aspartams hälsoeffekter.

Så mycket light-läsk kan du dricka enligt experterna.

– Drick vatten i stället, säger WHO-chefen Francesco Branca.

Världshälsoorganisationen, WHO, har på nytt bedömt hälsoeffekterna av sötningsmedlet aspartam tillsammans med två, oberoende av varandra, expertgrupper länkade till organisationen.

Det finns enligt WHO en ”begränsad bevisning” för att ämnet är cancerogent i människor och har klassats som en ”möjlig cancerogen” av internationella organisationen för cancerforskning IARC, skriver WHO i ett pressmeddelande.

IARC identifierade en möjlig länk mellan sötningsmedlet och en typ av levercancer efter en ny granskning av tre stora studier gjorda i Europa och USA. Studierna riktade in sig specifikt på aspartam i läsk.

Så mycket läsk kan du dricka

Organisationen skriver att konsumtion i måttlig mängd innebär låg risk för cancer. Experterna från den andra gruppen uppgav att man ska inta mindre än 40 milligram per kilo.

– Vi råder inte företag att dra tillbaka produkter och vi råder inte heller konsumenter att sluta konsumera det helt och hållet. Vi råder bara till lite måttlighet, säger WHO:s närings- och livsmedelssäkerhetschef Francesco Branca, enligt AFP.

För att konsumtionen ska vara hälsofarlig måste en vuxen som väger mellan 60 till 70 kilo dricka fler än 9 till 14 stycken burkläsk av lightsort varje dag, skriver Guardian.

– Resultaten innebär att konsumtion av aspartam då och då inte innebär en hälsorisk för de flesta, sa WHO:s näringschef Francesco Branca.

Den rekommenderade konsumtionsnivån, som sattes 1981, står i och med det nya beskedet oförändrad.

Aspartam är ett konstgjort sötningsmedel som använts i mat och dryck sedan 80-talet. Ämnet återfinns i bland annat light-drycker, tuggummi, gelatin och glass.

WHO: ”Drick vatten i stället”

På en presskonferens innan offentliggörandet försökte Francesco Branca hjälpa konsumenter att förstå de motsägelsefulla budskapen – att ämnet var ”möjligt cancerogent” men ofarligt i låga doser.

– Om konsumenter väljer mellan vanlig cola och light-cola tycker jag man borde tänka på ett tredje alternativ – att dricka vatten, sa Branca.

Följ ämnen i artikeln