Flera omhändertagna efter nazistdemonstration

NMR möttes av motdemonstranter på första maj

Uppdaterad 2019-05-02 | Publicerad 2019-05-01

KUNGÄLV/STOCKHOLM. Motdemonstranter försökte hindra nazistiska Nordiska motståndsrörelsen i Kungälv på första maj.

Demonstranterna kastade bangers och gatsten och polisen omringade dem med piketbussar och hästar.

Över 60 personer, såväl motdemonstranter som nazister, omhändertogs eller greps av polis.

Ungefär 250 nynazister tågade genom Kungälvförsta maj, iklädda vita skjortor och med kravallsköldar i hårdplast.

Samtidigt försökte omkring 500 motdemonstranter störa nazisterna. Motdemonstranterna utgick från resecentrum i Kungälv och flera av dem hade maskerat sina ansikten.

Polis på plats meddelade förbud mot att maskera sig och motdemonstranterna omringades ungefär 150 meter från nazisterna. Massvis med poliser fanns på plats för att hålla ordning vid de olika demonstrationerna i Kungälv.

Nazisternas demonstrationståg började vid 13-tiden röra sig norrut med stora gröna flaggor med tyrrunor. Rutten gick via Uddevallavägen med slutmål Nytorget.

När de gick förbi området där antifascisterna uppehöll sig kastades det knallskott.

Motdemonstrationen var inte tillståndsgiven av polisen.

”En ej tillståndsgiven demonstration inleds genom uppställning vid resecentrum. Polis anvisar väg för denna motdemonstration. Cirka 500 personer deltar i tåget”, skrev polisen på sin hemsida.

25 nazister gripna eller omhändertagna

Enligt Aftonbladets reporter på plats lyckades någon enstaka motdemonstrant bryta polisens barriär.

Flera personer omhändertogs av polisen, majoriteten för att de utgjorde ett hot mot den allmänna ordningen. Två personer omhändertogs för att de ”medfört utrustning som kan utnyttjas för våldsanvändning”, enligt polisen. Ytterligare en person misstänks för brott mot knivlagen.

När nazisterna skulle gå tillbaka samma väg blev även flera av dem omhändertagna av polis på plats.

Totalt ska cirka 25 nazister ha blivit gripna eller omhändertagna för olika saker, bland annat hets mot folkgrupp och våld mot tjänsteman. Det uppgav polisens presstalesperson på plats i Kungälv.

Polisen har inlett en förundersökning gällande våldsamt upplopp gällande motdemonstranterna. Inga personer har frihetsberövats.

Polisen uppger att gatsten har kastats mot deras patruller på plats.

Ingen polis ska ha blivit skadad i samband med oroligheterna i Kungälv.

Demonstrationer i Ludvika

Nazister marscherade även i Ludvika där de har haft kandidater till kommunvalet under hösten. Mellan 150–200 personer var på plats, rapporterade Dalarnas Tidningar. Även där hölls motdemonstrationer.

I Ludvika befann sig även centerledaren Annie Lööf och medverkade vid en motmanifestation.

Vi måste stå upp och stå pall för anständighet och medmänsklighet. Nu ser vi nazister marscherar på våra gator. Det är en ren skymf mot människovärdet, mot demokratin. Idag är jag i Ludvika och deltar och talar på en motmanifestation som civilsamhället arrangerar”, skrev Annie Lööf på Instagram.

Även klimataktivisten Greta Thunberg var på plats i Ludvika.

”I Ludvika för att stå upp för alla människors lika rättigheter och mot odemokratiska värderingar”, skrev Thunberg på Twitter.