Snart tändas 400 000 juleljus

Uppdaterad 2019-11-30 | Publicerad 2019-11-25

Julgranen på Stortorget år 2016.

Stortorget och Limhamn får de största.

Hyllie, Kroksbäck och Djupadal får ingen alls.

Här är kommunens granplan i år, gata för gata i Malmö.

I helgen som kommer är det första advent, vilket innebär startskott för Malmös julbelysning. Cirka 400 000 ljuskällor kommer att tändas upp i staden.

Runt om på stadens torg kommer julgranarna att få sin belysning tänd. I år har kommunen valt att sätta upp 17 granar (se karta), vilka är 8–18 meter höga, med de högsta granarna placerade på Stortorget och i Limhamn.

Det enda ställe i staden som inte hade en gran 2018 men får en i år är Rosengårds station.

– Det är mycket folk som rör sig där så då är det trevligt med en gran. Det blir ett litet test för hur det upplevs, om den är i vägen eller om någon inte gillar den. Det är på prov men själv tror jag att det blir bra, säger Kim Kron, belysningsingenjör på Malmö stad.

Lernacken fick nöja sig med en gransilhuett med lysdioder förra året.

Ingen gran i Hyllie

I år blir det en julgran mindre än i fjol. Medan granens placering på Rosengård bara flyttats blir det ingen gran alls i Hyllie.

– Granen skulle ligga jättenära det nya huset där, så det är inget optimalt ställe. Därför kompletterar vi med en massa träd på torget där vi lagt ljusslingor. Det blir lite annorlunda i år jämfört med i fjol, säger Kron.

Granarna kläs i de flesta fall med en ljusslinga där förbipasserande kan bevittna en traditionell julgransbelysning. I korsningen av Skomakaregatan och Södergatan ser det dock lite annorlunda ut.

– Där är mer blink och mer kulor på den jämfört på de andra. Det är en knutpunkt där, vid Södergatan och Skomakaregatan, så det rör sig mycket folk. Det blir lite fint där också.

Stormen i början av december 2012 ställde till bekymmer för granarna. Vid Malmö flygplats i Sturup såg det ut så här 9 december.

Enbart svenska granar

De granar som sätts ut i Malmö har hämtats några mil norrut och är en blandning av kungsgranar och rödgranar.

– Vi har en leverantör som jobbar med det här på fulltid. De flesta kommer från norra Skåne eller södra Småland, säger Torun Jorde, sektionschef på Kommunteknik.

Du säger ”de flesta”. Är där några undantag?

– Jag vet inte om det är någon skillnad på att det är Blekinge eller Småland, men de är inte från Danmark eller Norrland. De är svenska och någorlunda närodlade.

Kostar en halv miljon

Kostnaden för att kommunen ska bistå med granar ligger på mer än en halv miljon kronor.

– Det är en rätt stor skillnad på de allra största granarna och därför har vi börjat minska ner på granstorlekarna. Det är svårt att hitta fina exemplar och blir mycket logistik för att få ner dem hela. Därför har vi minskat ner på dem.

– I grankostnad så blir det för alla 17 vi sätter upp totalt sett ungefär 500 000 kronor i inköpskostnad. Sen tillkommer det lite för belysning och lastbilskostnader.

Granarna sågas efter användning ner och blir därefter till flis.

Granarna i år – gata för gata

Stortorget
Limhamns torg
Triangeln
Drottningstorget
Dahlaplan
Möllevångstorget
Nobeltorget
Fridhemstorget
Almtorget
Davidshalls torg
Sankt Knuts torg
Dockplatsen
Rosengårds Station/ Amiralsgatan
Södergatan/Skomakaregatan
Kirsebergs torg
Lilla torg
Seveds plan
Här placeras de kommunala julgranarna i år.