Rysk bukt avstängd – trots "normal strålning"

TT-Interfax

Publicerad 2019-08-08

Archangelsk i nordvästra Ryssland.

Ryska myndigheter stänger av Dvinabukten i Vita havet, där hundratusentals människor bor, för all skeppstrafik i en månad efter torsdagens explosion – trots att myndigheter hävdar att strålningsnivåerna är normala.

Varken i Sverige eller i Finland har höjda strålningsnivåer uppmätts, enligt ländernas strålsäkerhetsmyndigheter.

Den ryska nyhetsbyrån Interfax rapporterade om nedstängningen av bukten strax före klockan 16, svensk tid. Där ligger bland annat städerna Archangelsk och Severodvinsk, med sammanlagt över en halv miljon invånare.

Explosionen inträffade i den lilla byn Njonoksa, belägen nära Dvinabuktens kust runt tre mil väster om Severodvinsk.

Två personer omkom i olyckan, då en brand bröt ut, och ytterligare sex skadades, enligt försvarsdepartementet i Moskva. Explosionen inträffade i samband med att en jetmotor testades, rapporterar Interfax.

"Under ett test av en jetmotor med flytande bränsle inträffade en explosion och utrustning fattade eld. Som resultat av olyckan skadades sex anställda vid försvarsdepartementet och en utvecklare. Två specialister dog av sina skador", skriver departementet i ett uttalande.

"Tillfällig höjning"

Enligt ryska hälsomyndigheter föreligger ingen fara för allmänheten, skriver nyhetsbyrån AFP.

– Det förekommer ingen radioaktiv kontaminering, säger en talesperson för Archangelskregionen.

Myndigheter i Severodvinsk skrev strax före klockan 07, svensk tid, på sin hemsida att sensorer i staden registrerat "en tillfällig höjning av strålningsnivåerna. För närvarande har nivåerna normaliserats".

Det är oklart varför strålningsnivåerna höjdes efter explosionen. En källa uppger för den ryska tidningen Vedomosti att olyckan inträffade i samband med ett test av en motor till en havsrobot som används av den ryska flottan.

Ingen strålning i Sverige

Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM) har inga indikationer på att strålning från explosionen har nått Sverige.

– Det jag kan säga just nu, klockan 16, är att vi inte har någon sådan information att ge. Vi har inte fått några indikationer på att det finns någon sådan strålning, säger SSM:s kommunikationschef Andreas von Schmalensee till TT.

Det finns flera system för att fånga upp spår av eventuell strålning i Sverige, enligt SSM, bland annat på de svenska kärnkraftverken.

– Det är med väldigt hög detaljeringsgrad. Vi ser den här typen av strålning när den kommer, om det skulle vara på någon mätbar nivå så fångar de här filtrena upp det.

TT: Har ni kontakt med ryska myndigheter angående explosionen?

– Det finns inga sådana kontakter just nu, säger von Schmalensee.

Luftströmmar söderut

Strålsäkerhetscentralen (Stuk) i Finland har inte upptäckt strålning på finskt territorium efter explosionen i Ryssland, enligt Kirsi Alm-Lytz som är chef för enheten för reglering av kärnkraft.

– Vi har nåtts av nyheten, och vi vet inte huruvida det finns några radioaktiva substanser på den ryska anläggningen eller inte, så vi vet ingenting ytterligare om explosionen. Vi vet inte om de har uppmätt någonting. Vi har bara lagt märke till luftströmmarna – om det skulle finnas några radioaktiva substanser skulle de färdas söderut och inte nå de nordiska länderna, säger Alm-Lytz till TT.