Facebook förbjuder stöd till vit nationalism

avTT

Foto: Gorm Kallestad/NTB Scanpix/TT
Facebook skärper sina regler och stoppar stöd för vit nationalism och separatism. Arkivbild.

Efter terrorattacken i Christchurch i Nya Zeeland har Facebook, där terroristen sände sitt dåd live, fått ta emot hård kritik. Nu kommer besked – det sociala nätverket ska stoppa allt stöd till vit nationalism och separatism.

Facebook meddelade på onsdagen att företaget utvidgar sina regler mot hatiska uttalanden och att de ska förbjuda allt stöd för vit nationalism och separatism.

Förbudet ska träda i kraft från och med nästa vecka och det kommer även att gälla Instagram. Facebook har sedan tidigare förbjudit vit nationalism, men har i sina regler inte ansett att separatism är rasistiskt.

"Det är uppenbart att dessa yttringar är starkt knutna till organiserade hatgrupper och de hör inte hemma i våra tjänster", säger Facebook nu i ett uttalande.

Välkomnas av premiärministern

Människorättsgrupper har under en längre tid anklagat Facebook för att ha misslyckats med att mota extremism och företaget fick hård kritik efter att den misstänkte skytten vid terrordåden mot två moskéer i Christchurch, Nya Zeeland, sände dådet på Facebook, en film som kritiker anser att det tog alldeles för lång tid innan Facebook tog bort.

Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern välkomnade under torsdagen Facebooks beslut.