Kalsongman i Malmö heilade och högg med skruvmejsel

Publicerad 2019-12-23

En 37-årig man i Malmö dömdes under fredagen för hets mot folkgrupp och olaga hot.

Vittnen berättar i förhör om hur mannen gjort Hitlerhälsningar och skrikit könsord samtidigt som han svingat omkring sig med en skruvmejsel.

Arkivbildskollage.

Det var under mitten av juli förra året som en kvinna kom gåendes tillsammans med sin hund på drottninggatan i Malmö. Plötsligt dyker en man endast iklädd kalsonger upp. I sin hand har han en skruvmejsel och han ropar flera grovt rasistiska tillmälen omkring sig. Hon berättar i förhör om hur hon knappt hinner reagera på situationen innan mannen kallar henne för könsord och hon flyr.

Heilade och högg omkring sig

 Flera personer i grannskapet vittnade i rättegången om vad de minns från tillfället då mannen levde om den julidagen. En kunde från sin balkong höra hur han skrek rasistiska ord, gjorde Hitlerhälsningen och högg med sin skruvmejsel mot tre tjejer nedanför. Mannen själv säger sig dock inte minnas någonting av det han står åtalad för. Till tingrätten säger han att han hamnade i ett psykosliknande tillstånd där han varit arg mot allt och alla. Men också ledsen och förvirrad. Det har också framkommit under rättegången att mannen vid händelsen var inne i ett långtgående missbruk av alkohol och narkotika.

Rasistiska tillmälen

 Tingsrätten anser dock att mannen förstått vad han gjort och dömer honom till skyddstillsyn. Den dömde mannen avtjänar redan en skyddstillsynsdom för en misshandel som inträffade efter händelsen han döms för under fredagen. Som en del av den domen får han hjälp av frivården och det bedöms ha varit positivt för honom. Därför ska hans nya skyddstillsyn också tas om hand av frivården. Utöver skyddstillsynen ska mannen betala totalt 14 000 kronor i skadestånd till de personer han kränkt genom sina rasistiska tillmälen.