Två döda efter att bil körde av färja i Furusund

Uppdaterad 2024-04-29 | Publicerad 2024-04-28

Två personer i 75-årsåldern har dött efter att ha kört av en färja utanför Norrtälje.

Enligt polisen var personerna under ytan i 50 minuter innan de togs upp av dykare. Nu har olyckan anmälts till Haverikommissionen.

– Dykare har sökt igenom bilen och två personer har hämtats upp till ytan, sa Jonas Franzén på Sjöfartsverket efter räddningsinsatsen.

Larmet kom strax före halv sex på söndagskvällen. En bil hade kört av en färja och hamnade i vattnet i Furusund utanför Norrtälje.

Senare uppgav Sjöfartsverket att två personer hämtats upp till ytan.

Strax före halv tio på kvällen meddelande polisen att båda personerna, en man och en kvinna i 75-årsåldern, dött efter händelsen. Enligt polisen var de båda under ytan i 50 minuter innan de kunde hämtas upp av dykare.

Enligt Sjöfartsverkets uppgifter ska bilen ha kört på färjan och sedan kört vidare genom grindarna och ner i vattnet. Därefter sjönk bilen med personerna i.

Oklart vad som hänt

Under kvällen pågick en stor räddningsinsats. Sjöfartsverkets personal, Sjöräddningssällskapet, räddningstjänst, ambulanser och två ambulanshelikoptrar har varit på plats.

– Det är lite oklart varför den här bilen kört genom grindarna. Vi ska hålla förhör med vittnen och kapten för att höra om någon sett något, säger polisens presstalesperson Mats Eriksson.

Bilen kommer att bärgas tidigast under måndagen.

– Just nu utreds det här som en trafikolycka, men det kan alltid komma att ändras, säger Mats Eriksson.

Passagerare slog larm – väskor i vattnet

Bengt Olsson på Trafikverket, som sköter den gällande färjetrafiken, har talat med de som arbetat ombord på färjan, de har inte sett vad som har hänt.

– Det var passagerare som uppmärksammade oss på att det flöt väskor i vattnet, sa han efter händelsen.

– Det är väldigt mycket frågetecken kring vad som har hänt.

Trafikverket skriver att färjesträckan är avstängd på grund av olyckshändelsen. Det finns i nuläget ingen prognos för när den kommer vara igång.

Anmäls till Haverikommissionen

Polisen har nu anmält händelsen till Statens Haverikommission (SHK).

– Vi håller på att hantera ärendet. Men vi har inte formellt beslutat om vi ska göra en fullständig utredning utan bedömer nu de uppgifter vi samlat in, säger utredaren Kristina Börjevik Kovaniemi på SHK.

Under dagen kommer Haverikommissionen ta sig ut till platsen för en undersökning.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln