Så skulle USA kunna slå till mot Nordkorea

En B2-bombare och 16 andra flygplan på himlen över hangarfartygen USS Abraham Lincoln, USS Kitty Hawk och USS Ronald Reagan, 2006.
Foto: JAROD HODGE / AP U.S. NAVY
En B2-bombare och 16 andra flygplan på himlen över hangarfartygen USS Abraham Lincoln, USS Kitty Hawk och USS Ronald Reagan, 2006.
NYHETER

Donald Trump har hotat att möta Nordkorea med ”eld och ursinne”.

Det kan innebära ett överraskande angrepp med bombflygplan och hundratals kryssningsmissiler.

Så här skulle en attack mot Nordkorea kunna se ut.

USA:s skräck är att Nordkorea utvecklar en kärnvapenladdning tillräckligt liten för att fästas på en långräckviddig robot.

Efter den senaste provsprängningen är det vad som kan ha hänt.

Ett militärt svar från USA skulle därför sannolikt riktas mot Nordkoreas kärnvapenprogram – vapen, laboratorier och fabriker.

USA skulle – utan att upptäckas – kunna samla ihop 34 toppmoderna stealth-flygplan för ett överraskande angrepp, skriver den amerikanska analysfirman Stratfor i en rapport: 10 B2-bombare och 24 jaktflygplan, F-22 Raptor.

Mot dessa avancerade plan skulle Nordkoreas luftförsvar inte ha något att sätta emot.

– Styrkan är föråldrad och i stort sett oförmögen att på ett fullgott sett försvara sig mot eller ens upptäcka stealth-flygplan som B2-bombaren eller F-22-jaktplanet, skriver Stratfor.

Varje F-22-plan kan bära två 450-kilos GBU-32 JDAM-bomber, medan B2:orna kan skickas ut med varsitt par enorma 13-tons ”Bunker buster”-bomber, som har stor genomslagskraft.

600 robotar

Kryssningsmissiler av typen Tomahawk skulle sannolikt också användas.

– I princip har man tekniska möjligheter att genomföra attacker motsvarande de mot Syrien, med frambaserade kryssningsmissiler. Man kan få ökad effektivitet, men mindre räckvidd, genom att använda flygplan från hangarfartyg. Men båda alternativen innebär en radikalt upptrappad situation, säger Mike Winnerstig, säkerhetspolitisk analytiker på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI).

Stratfor beskriver hur två ubåtar i Ohio-klassen kan parkera utanför Nordkorea, lastade med sammanlagt 300 BGM-109 Tomahawk-missiler. Kryssare och jagare från den 7:e flottan, som redan är stationerad i Japan, skulle kunna bidra med ytterligare 300 kryssningsrobotar.

Givet perfekta underrättelser skulle denna samlade slagkraft räcka för att slå ut Nordkoreas kärnvapenprogram och alla missiler i en enda attack, skriver Stratfor.

Kan inte veta om alla

Men det är knappast sannolikt att USA har perfekta underrättelser.

Nordkorea lägger stora resurser på att dölja sin militära verksamhet, flera rapporter talar om mer än 10 000 underjordiska anläggningar.

Realistiskt kan inte USA veta hur många massförstörelsevapnen är och var de finns, och ännu mindre helt lyckas slå ut dem alla i en enda attack.

I grunden är alla militära alternativ mycket osannolika, enligt John Rydqvist, säkerhetspolitisk analytiker på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI).

– Det finns inget konkret militärt svar på vare sig Korea-problematiken i stort, eller på kärnvapenproblematiken. Det går inte att slå ut kärnvapenprogrammet militärt och det går inte att återförena Korea militärt, säger John Rydqvist till Aftonbladet.

Intensiv granatstorm

Ett problem är att USA är inte redo att möta ett Nordkoreanskt anfall över den demilitariserade zonen. Just nu är 28 500 amerikaner permanent stationerade i Sydkorea och på marken finns bara ett manöverförband, en tung pansarbrigad som roterar in från USA för några månader i taget.

Den välrenommerade tankesmedjan International Institute for Strategic Studies (IISS) uppskattar å andra sidan Nordkoreas aktiva styrkor till 1 190 000 man.

Även om Nordkorea inte skulle invadera skulle svaret på en amerikansk attack kunna bli en intensiv granatstorm mot Sydkoreas huvudstad Seoul. Två tredjedelar av Nordkoreas tiotusentals artilleripjäser är positionerade för att slå mot mål i Sydkorea, enligt en rapport från Center for Strategic and International Studies (CSIS).

Det betyder enligt Global Security att de kan vräka ner 10 000 granater och raketer i minuten över Seoul, en av världens största städer.

– Utan att behöva flytta en enda soldat kan Nordkorea genomföra en förödande attack mot Seoul, säger tidigare CIA-analytikern Bruce Klingner till Newsweek.

Mike Winnerstig:

– Om USA skulle slå ut Nordkoreas kärnvapenresurser skulle de också, ur ett militärt perspektiv, behöva slå ut framgrupperat artilleri nära gränsen och andra kapaciteter som hotar Sydkorea och de amerikanska trupperna där. Då blir det fullskaligt krig på riktigt, säger Mike Winnerstig.

Experterna är oense om hur mycket skada Nordkoreas artilleri faktiskt kan göra.

Mark Hertling, pensionerad armégeneral och numera analytiker på CNN, menar att USA skulle behöva flera veckor av flygattacker för att slå ut hotet.

Enligt Chuck Wald, tidigare flygvapengeneral och strategisk planerare för USA:s Joint Chiefs of Staff, handlar det snarare om minuter.

– Jag skulle sätta ihop en plan där vi använder varenda tillgänglig resurs vi har i form av bombflygplan, och jaktflygplan också för den delen, säger han till Washington Examiner.

– Jag skulle banka artilleriet sönder och samman till det inte finns något kvar. De kan få iväg några skott, men om du gör det med rätt timing kan de få några minuter, men de kommer inte att få några timmar att skjuta på Seoul, säger Chuck Wald.

Kan slå till preventivt

John Rydqvist säger att USA visserligen kan vinna ett krig i Nordkorea, men att ingen skulle tjäna på det.

– USA kan förinta vem som helst, men det är meningslöst att säga. De alternativ som inte leder till okontrollerad eskalation är ganska begränsade. Min bedömning är att de defensiva har störst möjlighet till eskalationskontroll. Det är därför man för fram sitt missilförsvar, säger John Rydqvist.

Om Nordkorea verkligen skulle fästa en kärnstridsspets på en missil, skulle det dock kunna leda till en amerikansk attack, säger han.

– I så fall slår man till preventivt precis innan den ska användas. Man skickar in en B2-bombare, slår ut den konventionellt och försöker påverka allt annat så lite som möjligt, säger John Rydqvist.

Amerikanska och sydkoreanska marinkårssoldater stormar en strand under en amfibieövning i mars 2016.
Foto: Kim Jun-bum / TT / NTB Scanpix
Amerikanska och sydkoreanska marinkårssoldater stormar en strand under en amfibieövning i mars 2016.
Det amerikanska hangarfartyget USS Carl Vinson på väg över Östkinesiska havet, åtföljd av den japanska jagaren JS Samidare, den 15 mars 2017. Hangarfartygsgruppen ingår i 3:e flottan och deltog i den årliga jätteövningen ”Foal Eagle” i Sydkorea.
Foto: MC2 SEAN M. CASTELLANO / US NAVY
Det amerikanska hangarfartyget USS Carl Vinson på väg över Östkinesiska havet, åtföljd av den japanska jagaren JS Samidare, den 15 mars 2017. Hangarfartygsgruppen ingår i 3:e flottan och deltog i den årliga jätteövningen ”Foal Eagle” i Sydkorea.
1 av 3 | Foto: Ahn Young-joon / TT / NTB Scanpix
Amerikanska stridsvagnar korsar Hantan-floden under en militärövning i Sydkorea i december 2015.