Gigantisk brandgata röjs i skogen: ”Hit men inte längre”

Uppdaterad 2018-07-21 | Publicerad 2018-07-20

LJUSDAL. Kampen mot skogsbränderna kring Ljusdal fortsatte hela natten.

Man arbetade med att röja fram en gigantisk brandgata – 60 meter bred och 6–7 kilometer lång – för att förhindra att Ängra-branden sprider sig mot Färila.

–  Vi har bestämt oss. Hit men inte längre ska den komma, säger Hans Nornholm, operativ chef vid räddningstjänsten.

Just nu rasar tre skogsbränder kring Ljusdal: vid Nötberget, Enskogen och Ängra. Under torsdagen prioriterades framför allt branden i Enskogen där de franska och italienska brandplanen vattenbombade nord- och östfronten från luften.

Under fredagseftermiddagen togs Aftonbladets team ut till en väg öster om Enskogen där det steg rök ur marken. Vägen är en naturlig begränsningslinje som elden inte får ta sig över.

– Om den studsar över här har vi inget naturligt stopp för den, säger Mats Åberg som är stabschef på räddningstjänsten i Ljusdal.

Under kvällen stötte brandbekämpningen på ett bakslag när ett av de italienska planen behövde repareras och togs ur tjänst.

Planet kunde dock lyfta igen och sent på fredagskvällen var Hans Nornholm hoppfull att elden skulle kunna hållas från att hoppa över vägen.

– Vi har haft stora problem med den flanken men vi håller begränsningslinjen och jag tror att vi klarar den över natten om inte vinden tar fart.

Elden befann sig under sena kvällen ungefär 100 meter från den kritiska vägen.

– Begränsningslinjen är två mil lång. Brandmännen gör ett gigantiskt jobb med slangsystem, men utan flygplanen har vi inte en suck. Så är det, säger Hans Nornholm.

Målet: Fem samhällen dit elden inte ska nå

Myndigheterna som jobbar med branden enades under fredagen om en gemensam målbild. Elden ska inte nå samhällena Kårböle, Färila, Ramsjö, Los och Ljusdal. Vissa av dessa orter har tidigare inte nämnts i riskbilden.

Hans Nornholm är inte orolig för att branden ska spridas till större orter som Färila och Ljusdal just nu, men han har respekt för de enorma bränderna.

– Vi måste ha flygplanen, vi måste ha helikoptrar. Annars fixar vi inte det här. Vi kan inte gå in med markpersonal så länge vi har de här kraftiga fronterna som sprids i vindriktningarna.

Är de här orterna hotade om ni inte får flygplanen?

– Inte hotade de närmaste dagarna, men det skulle kunna bli så i förlängningen, helt klart.

Röjer gigantisk brandgata för att skydda Färila

Under natten röjs en gigantisk brandgata i skogen längs Ängrabrandens front i sydost. Söder om väg 84 jobbar cirka 60 personer i tio avverkningsteam med skogsmaskiner.

– Vi gör en 50–60 meter bred och 6-7 km lång brandgata som vi ska säkra med vatten och markpersonal. Det är nattens plan, säger Hans Nornholm.

Brandgatan ska gå i en båge från sjön Ängratörns sydspets upp till samhället Laforsen vid väg 84. Där ansluter den till Enskogen-brandens östliga begränsningslinje vid den kritiska vägen.

Orange markeringar är brändernas utbredning vid 19-tiden på fredagen. På kartan syns även de fem närliggande orter som räddningstjänsten satt som mål att till varje pris skydda från elden. Brandgatan röjs i en båge vid Ängra-brandens sydöstra front.

Vid midnatt var mer än tre kilometer av brandgatan redan färdigröjda.

– Jag förväntar mig att det är klart under lördagen, förhoppningsvis kring lunch, säger Hans Nornholm.

Skogsavverkningen är en del i målbildsarbetet att hindra spridning mot Färila som ligger i sydöstlig riktning från brandgatan. Brandfronten ska stoppas en gång för alla.

– Vi har bestämt oss. Hit men inte längre ska den komma.

Dementerar information

Samhället Kårböle har hotats av bränderna på Nötberget. Med hjälp av vattenbomningsplanen är situationen någorlunda mer under kontroll.

Det fanns tidigare uppgifter om att de evakuerade kunde återvända till sina hem, någonting som räddningstjänsten tillbakavisar.

– Det är någonting vi starkt dementerar, säger räddningsledare Robert Strid.

Branden är nu uppe i ungefär 12 000 hektar. Totalt brinner cirka 20 000 hektar i Sverige.

Branden på Nötberget hotade tidigare att gå över gränsen mot Jämtland, men har nu stannat vid länsgränsen.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln