Trump varnar för ”våld” om republikanerna tappar kongressen

Uppdaterad 2018-11-06 | Publicerad 2018-08-29

Liberaler kommer att omstörta den republikanska administrationen ”med våld” om demokraterna vinner det amerikanska mellanårsvalet i november.

Det varnade Donald Trump för under ett stängt möte med kristna ledare i Vita huset, enligt inspelningar som NBC News kommit över.

Den 6 november är det dags för kongressval, ett så kallat mellanårsval, i USA. Demokraterna siktar på att återta kontrollen över representantshuset och Senaten – något som tycks sätta skräck Donald Trump.

Under måndagen träffade han evangeliska ledare i Vita huset för att bland annat tala om de framsteg han gjort för konservativa, kristna väljare. Tonläget var uppskruvat, enligt de inspelningar som NBC News kommit över från det stängda mötet.

”Val om er religion”

– Valet den 6 november är inte bara ett val om mig, det är ett val om er religion, det är ett val om yttrandefrihet och om det första tillägget i konstitutionen (som bland annat handlar om religionsfrihet), ska han ha sagt.

Han varnade också för den ”otroliga” mängd hat och ilska ”mot er och mot mig och min familj” för de saker han uppnått under sitt presidentskap.

– Om republikanerna förlorar kontrollen över kongressen, kommer de att omstörta allt vi har uppnått och de kommer att göra det snabbt och våldsamt, sa Trump, utan att specificera vilka ”de” är.

Han tog dock upp den militanta, antifascistiska gruppen Antifa, som Trump och republikaner vid flertalet tillfällen försökt knyta till Demokraterna.

– Det förekommer våld. När du ser på Antifa och några av dessa grupper – detta är våldsamma människor, sa Trump.

Demokraterna leder

Demokraterna leder just nu med sju procentenheter inför kongressvalet, enligt RealClearPolitics, som vägt samman flera opinionsmätningar.

En lista med mer än 100 punkter som kan hota Donald Trump sprids just nu bland republikaner i kongressen. Den innehåller utredningar som Demokraterna förväntas kräva vid en valseger i november.