Djurhemmen stoppar adoptioner av husdjur – under julen

Publicerad 2018-12-12

För att förhindra impulsinköp av husdjur som man sedan ångrar stoppar flera tyska djurhem adoptioner under julen – för djurens skull, skriver BBC News.

För att förhindra att man ger bort djur som julklapp har tyska djurhem infört ett tillfälligt förbud från att adoptera djur. Ett dussintals djurhem har gått ut med information till potentiella djurägare att inga djur kommer att adopteras bort under julhelgerna. 

Berlins djurhem, ett av de största i Europa, är ett av dem. Enligt dem minskar förbudet antalet oönskade djur som lämnas tillbaka när högtiden är över.

– Djur är levande varelser med behov och känslor, de är inte lämpliga som överraskningsgåvor, säger de i ett uttalande, enligt BBC News.

Problemet, enligt de som hakar på förbjudet, är att djur ofta är impulsköp som görs i sista minuten.

– Det är ett stort beslut att införskaffa ett djur, hela familjen måste vara involverad under beslutsprocessen, säger Claudia Hämmerling från Berlins djurskyddsförening.

Djur kommer inte adopteras bort under julen.

De flesta djurhemmen kommer dock hålla öppet så att man kan komma och titta – men får komma tillbaka i januari om de är intresserade då de har haft en tid att fundera.

Men alla håller inte med om att förbudet är en god idé. I Storbritannien framförhåller djurskyddsföreningen RSPCA att den som får ett husdjur borde vara en som är villig och redo.

”För vissa människor så är högtiden en lugn och stillsam tid där det kan vara ett bra tillfälle att introducera ett djur till hemmet då familjer är hemma och kan tillbringa tid med dem”, säger de i ett uttalande.

De medger dock att det även kan vara familjer där det förekommer extra buller, liv och rörelse vid julen som” kan kan göra det svårt för alla husdjur att göra sig hemmastadda”, skriver BBC NEWS.

Följ ämnen i artikeln