Wetterstrand sågar brunkolsbeslutet

Publicerad 2016-07-08

Ex-språkröret kommenterar regeringens försäljning

VISBY. Miljöpartiet får fortsatt kritik för försäljningen av Vattenfalls brunkol.

Det tidigare språkröret Maria Wetterstrand tycker att regeringen kunde ha gjort mer för att avveckla gruvorna.

– Det hade varit bättre att inte sälja, säger hon.

Frågan om Vattenfalls brunkolsverksamhet har rört upp heta känslor inom Miljöpartiet. Efter regeringens beslut att sälja kolgruvorna har bland andra riksdagsledamoten Carl Schlyter (MP) levererat kraftfull kritik mot sitt parti.

– Vi har sålt kolet och tappat väljarna, sa han till Aftonbladet.

Bostadsminister Peter Eriksson (MP) försvarade däremot försäljningen och anklagade Schlyter för att driva en populistisk linje.

Men Maria Wetterstrand, tidigare språkrör, tycker att regeringen kunde ha gjort mer. Innan beslutet om en försäljning fattades bytte hon åsikt i frågan och tyckte att Vattenfall skulle behålla kolkraften för att på sikt kunna fasa ut den.

– Det här var en chans för Sverige att ge en signal internationellt, som skulle kunna inspirera andra för att få kolet att stanna i marken. Det är inte säkert att man hade lyckats göra det i slutändan ändå, eftersom det måste samarbetas med de tyska politikerna, men det hade varit en god chans, säger hon.

Övertygades av motståndarna

Hade regeringen kunnat stoppa försäljningen?

– Jag tror att man hade kunnat stoppa försäljningen men det betyder nödvändigtvis inte att kolet hade stannat i marken. Men hade man haft kvar det hade man kunnat jobba ihop med de tyska politikerna för att få deras tillåtelse att börja avveckla gruvan.

– Jag tror att det hade varit ett gott föredöme internationellt och att det hade kunnat ge mycket positiv uppmärksamhet.

Vad fick dig att byta åsikt?

– Först tyckte jag att det var ett företagsmässigt udda sätt att bete sig på, att säga åt ett av sina bolag att de ska göra en stor förlust på sin verksamhet. Men när jag pratade med många av de människor som varit engagerade emot försäljningen, människor som pratat om vilken uppmärksamhet det skulle få internationellt och hur det skulle kunna påverka politiker i Tyskland, Australien och Kanade där man också har gruvverksamhet. Jag svängde och tyckte inte att de skulle sälja.

Intressant förslag

När regeringen meddelade Vattenfalls försäljning av kolkraften godkänts presenterades en kompensation för att minska kolanvändningen i Europa. Mellan 2018-2040 kommer regeringen köpa upp och annullera utsläppsrätter för sex miljarder kronor för att höja priset på kol i syfte att mer kol stannar i marken.

Maria Wetterstrand säger att det återstår att se om det är en rimlig kompensation.

– Jag tycker det är ett jätteintressant förslag men jag vill se hur det lyckas innan jag dömer något.