Nu har republikanerna bara en fiende

Vid en första anblick öppnar Joe Bidens avhopp upp vägen för Hillary Clinton mot Vita huset.

Men utan en verklig kamp bland demokraterna finns risken att väljarna förlorar intresset och stannar hemma i primärvalen.

För republikanerna finns nu bara en fiende.

Redan i dag får de chansen att sätta käppar i hjulet för Hillary när hon ska frågas ut av den kongresskommitté som i flera år granskat vad som hände när USA:s konsulat i Bengazi i Libyen attackerades och fyra amerikanska diplomater miste livet.

Enlig brittiska BBC har utredningen varit mer omfattande än den om Watergateskandalen på 70-talet och fler förhör har hållits än efter 11 septemberattackerna 2001.

Republikanerna hävdar att de vill ta reda på sanningen om hur det kunde komma sig att säkerheten inte var bättre runt konsulatet när det utsattes för en terrorattack i september 2012.

Men man behöver inte vara särskilt skarpögd för att se bakom den dimridån. Att republikanerna ägnar så oproportioneligt mycket tid, kraft och pengar åt Bengazi beror på att de febrilt försöker hitta några fel begångna av Hillary Clinton som kan användas mot henne i valrörelsen.

Döljer något

Om inte annat så ska de ständigt återkommande frågorna skapa en känsla av att Hillary säkert döljer något även om inget går att bevisa.

Den förre utrikesministern har redan friats från misstankar om att ha gjort några fel.

I och med att vicepresident Joe Biden sent i går kväll meddelade att han inte tänker ställa upp som kandidat i presidentvalet kan republikanerna nu koncentrera all kraft på att smutskasta och kritisera Hillary.

Biden var det sista möjliga hotet mot Clinton kandidatur. Visserligen låg han inte särskilt bra till i opinionsmätningarna men hade å andra sidan inte varit ute på kampanjturnéer. En vicepresident är alltid en farlig motståndare. Biden hade kunnat bli den kombination av erfaren politiker men folklig politiker som åtminstone haft en liten chans att utmana Clinton.

Supertabbe

I och med Bidens besked försvann det sista hotet mot Hillarys kandidatur. Nu kan bara en jätteskandal eller supertabbe stoppa den kvinnliga kandidaten. Vänsterkandidaten Bernie Sanders är trots viss popularitet chanslös mot Hillary.

Ändå behöver Bidens avhopp inte vara enbart av godo för demokraternas chanser att behålla Vita huset 2016.

De demokratiska primärvalen blir i praktiken helt ointressanta även ifall Sanders lyckas hyfsat bra i det första i liberala östkustdelstaten New Hampshire.

Fokus kommer istället att ligga på kampen mellan republikanerna. Kandidater som Trump, Carson, Florina och Bush kommer att få extra mycket uppmärksamhet och utrymme på Hillarys bekostnad.

Primärvalen är ett sätt för de två partierna att skapa engagemang bland sina kärnväljare. Utan en rejäl kamp på den demokratiska sidan är risken stor att partiets väljare förlorar intresset. Vilket kan få följder även på den slutgiltiga valdagen i november 2016 då Hillary kan få svårare att få iväg sina supportrar till vallokalerna.

Det kan även bli svårt för Hillary personligen att hålla geisten och skärpan uppe när hon inte har någon verklig motståndare. Med tanke på röran på den republikanska sidan kan det ta ända fram till sommaren och partikonventen innan hon vet vem hon till sluts ställs mot.