Nya intensiva anfall mot Rafah

TT

Publicerad 2024-05-06

Terrorstämplade Hamas går med på ett förslag om vapenvila i Gaza, rapporterar flera nyhetsbyråer.

Israel har efter uppgifterna inlett intensiva attacker mot Rafah.

Israels krigskabinett har under kvällen godkänt en militär insats i gränsstaden Rafah i södra Gaza, det i syfte att framskynda att Hamas släpper de gisslantagna.

Samtidigt har militären IDF genomfört intensiva raketanfall mot Rafah.

Attackerna kommer efter det att militant islamistiska Hamas uppgett att man sagt ja till vapenvila. Uppgifterna, som senare bekräftades av USA, kom från Hamas själv.

Matthew Miller, talesperson för det amerikanska utrikesdepartementet, säger att landet utvärderar förslaget och först därefter kommenterar det vidare.

– Vi tror fortsatt att ett avtal om gisslan ligger i det israeliska folkets bästa, och i det palestinska folkets bästa, säger han enligt AFP.

Även Israel ser över förslaget, som enligt premiärminister Benjamin Netanyahus kansli ”är långt ifrån Israels grundläggande krav”. Israel kommer dock att skicka en delegation till förhandlingarna i Egypten.

Gisslan en tvistefråga

De exakta detaljerna om avtalet har inte offentliggjorts, men enligt AP skulle det innebära att vapenvilan införs stegvis, mot att Hamas släpper den gisslan som gruppen fortsatt håller. Israels militär ska då samtidigt successivt dra sig ur Gaza, om än inte helt.

Den israeliska tidningen Haaretz uppger att det förslag som Hamas godtagit är ”likt” ett avtal Israel tidigare sagt ja till.

Tvistefrågor för ett avtal är främst de gisslantagnas öde och huruvida en skrivning om ett slut på Gazakriget ska finnas med i avtalet. Det sistnämnda rapporteras ha varit ett krav från Hamas sida, medan Israels premiärminister Benjamin Netanyahu sagt nej med hänvisning till att kriget ska fortsätta tills Hamas är helt besegrat.

Fortsätter insatsen

Israels militär IDF uppmanade tidigare under måndagen civila i Rafah i södra Gaza – omkring 1,2 miljoner människor – att lämna området. Den uppmaningen upprepades inför kvällens raketanfall.

IDF inledde på måndagen en evakuering av omkring 100 000 invånare i östra delarna av Rafah, där Israel hävdar att Hamas-medlemmar gömmer sig.

USA:s president Joe Biden pratade på måndagen i telefon med Netanyahu och upprepade då USA:s hållning om faran med en israelisk storoffensiv mot Rafah.

Situationen i och omkring gränsstaden Rafah har de senaste dygnen blivit allt mer spänd, efter det att Hamas på söndagen genomfört en raketattack mot området vid gränspassagen Kerem Shalom, då minst tre israeliska soldater dödades.