Margit, 91, får inte bo på äldreboende – trots lediga platser

Publicerad 2018-07-18

Efter ett svårt fall i hemmet känner sig Margit Holmberg, 91, inte längre trygg att bo ensam.

Margit, 91 år, får inget äldre­boende trots att det finns flera lediga servicelägenheter i Västerås. Kommunen tycker att hon är för pigg och ger henne i stället matlådor varannan­ dag. 

– Jag är nästan blind, har dålig njurfunktion och hjärtproblem, säger Margit­ Holmberg. 

– Hur sjuk måste man vara?

Margit Holmberg fyller 92 i november, och hon bor i en lägenhet i centrala Västerås. Men efter ett svårt fall där hon blev liggande i 17 timmar i väntan på hjälp känner hon sig inte trygg. 

– Jag skulle gärna vilja bo i en servicelägenhet där det finns tillsyn dygnet runt och där jag kan gå ner i matsalen och äta. 

– Nu får jag matlådor varannan dag, och eftersom hemtjänsten bara sätter in kassen på köksbordet och säger hej då, är det inte mycket till tillsyn, säger Margit Holmberg som via en biståndshandläggare har ansökt om en lägenhet i ett servicehus. 

Margit får städning en gång var fjortonde dag, och biståndshandläggaren tycker att hon ska ha hemtjänst flera gånger per dag. 

– Men det vill inte jag, säger Margit. Jag tycker inte att det fungerar särskilt bra. 

”Det värsta är att jag inte kommer ut, att det blir så ensamt.”

Kämpat flera månader

Äldrenämnden har sagt nej till serviceboende, och ärendet har överklagats till Förvaltningsrätten som också tycker att Margit är för pigg och kan klara sig med hemtjänst. 

– Det där förstår jag faktiskt inte. Jag har hjärtflimmer, både grön och grå starr och bara en njure som fungerar.

– Jag har jobbat och betalat skatt hela mitt liv, och jag trodde att man kunde få ett äldreboende när man är så gammal som jag är. 

Margit och hennes dotter Inger Holmberg har kämpat i flera månader för att få till ett bättre boende.

– Mamma ramlade i oktober och kunde inte röra sig på 17 timmar, säger Inger. Efter det blev det akut.

”Trodde väl jag var död”

När Margit föll ramlade hon så illa att armen hamnade bakom ryggen, hon kom inte åt trygghetslarmet som sitter på handleden. Hon skrek på hjälp när hemtjänsten ringde på entrédörren till hyreshuset, men ingen hörde henne.  

– De ringde min son på kvällen och sa att jag inte hade­ öppnat på hela dagen. När han kom inrusandes här så såg han bara mina fötter. 

– Han trodde väl att jag var död. 

Dessutom har Margit blivit­ rånad och avlurad sitt kontokort i hemmet, något som ytterligare har spätt på oron. Numera har hemtjänsten nyckel till hennes lägenhet. 

– Men det värsta är att jag inte kommer ut, att det blir så ensamt. När man har uppnått min ålder, har man inte så många vänner kvar. 

Med grön och grå starr, hjärtflimmer och nedsatt njurfunktion känner sig inte Margit trygg i sitt hem.

Nedsatt njurfunktion

Margit har förutom problem med synen, även nedsatt njurfunktion och hjärtflimmer. 

Äldrenämnden i Västerås­ har en ordförande från Socialdemokraterna­ och en vice ordförande från Kristdemokraterna. Båda partierna säger sig värna om välfärden­ och de äldres situation­. 

– Vi har inte insyn i det specifika ärendet, det är biståndshandläggarna­ som tar beslutet även om vi så klart är ansvariga, säger Solveig­ Nilsson, (S), ord­förande. 

– Vi har också sagt att hög ålder kan vara ett skäl till att få ett boende. Man får ett serviceboende när hemtjänsten inte kan tillgodose vård och omsorgsbehov. 

Margit känner sig inte trygg med hemtjänsten.

– Det är så klart tråkigt, säger Solveig Nilsson. 

Stämmer det här med det Socialdemokraterna skriver på sin hemsida att äldre ska få bestämma själva över sitt liv och sin vardag?

– Nej, det gör det inte. 

Inte heller Elisabeth Wäneskog­, (KD) som är förste vice ordförande, försvarar­ beslutet. 

– Jag reagerar starkt på det här, det är inte okej även om jag inte är insatt i ärendet. Om det är sant är det ett fullständigt felaktigt beslut och något vi måste se över. 

Finns ledig lägenhet

Det här stämmer inte direkt­ med vad ditt parti går till val på?

– Nej, absolut inte. Dessutom finns det lediga lägenheter på olika serviceboenden i Västerås. 

– Vi har litat på att biståndshandläggarna följer våra direktiv. 

Inger Holmberg önskar bara att hennes mamma snart ska få en bättre tillvaro.

– Jag vill att hon ska få ett mer aktivt och socialt liv. Hon kommer att tyna bort i den där lägenheten om inget händer. 

Måste ha tillsynsbehov

Sibylla Törnkvist är vikarierande enhetschef på Västerås­ kommun. 

Varför lyssnar man inte på en snart 92-årig kvinna som säger att hon känner sig ensam och rädd, det finns ju lediga lägenheter?

– Hög ålder beaktas i bedömningen­ av särskilt boende. Men utöver hög ålder­ ska den sökande även vara­ i behov av daglig tillsyn, skriver Sibylla Törnkvist
i ett mejl till Aftonbladet. 

– Oavsett om det finns lediga­ lägenheter eller inte i särskilt boende, så bedöms behovet utifrån de antagna riktlinjerna enligt socialtjänstlagen