Kongos opposition allt mer trängd inför valet

TT-Reuters

Publicerad 2018-08-25

Valkommissionen i Kongo-Kinshasa vill inte godkänna Jean Pierre Bemba som presidentkandidat. Arkivbild.

Oppositionsledaren Jean-Pierre Bemba hindras från att ställa upp som presidentkandidat inför valet i Kongo-Kinshasa i december. Även flera andra utmanare till den sittande presidenten Joseph Kabila har diskvalificerats.

Valkommissionen i Kongo-Kinshasa avslår Bembas kandidatur med motiveringen att han i mars dömdes av Internationella brottmålsdomstolen (ICC) för övergrepp i rättssak för att ha försökt påverka vittnen, rapporterar Reuters. Bemba satt under tio år i fängelse dömd för krigsbrott men efter att ha överklagat friades han nyligen, och välkomnades av tiotusentals anhängare när han tidigare i augusti återvände till Kongo-Kinshasa.

Totalt har valkommissionen uteslutit 6 av 25 registrerade kandidater.

Tunga politiker stoppade

I ett uttalande, underskrivet av bland andra Bemba, uppmanar oppositionen Kabila att öppna upp valprocessen och "sluta ge valkommissionen befallningar". Bland de stoppade kandidaterna finns tre före detta premiärministrar under Kabila: Samy Badibanga, Adolphe Muzito och Antoine Gizenga.

"Dessa uteslutningar är oacceptabla och visar återigen att valkommissionen helt domineras av Kabila", skriver politikern Moïse Katumbi, som befinner sig i exil i Belgien, på Twitter.

De avstängda kandidaterna har två dygn på sig att överklaga valkommissionens beslut till författningsdomstolen.

Kabila kliver ner

Efter månader av spänningar göt Kabila olja på vågorna den 8 augusti då han meddelade att han inte skulle ställa upp för omval till den post han haft sedan 2001. I stället har han lyft fram den tidigare inrikesministern Emmanuel Ramazani Shadary som sin tilltänkta efterträdare.

Shadary är belagd med EU-sanktioner för sitt ansvar för regeringens hårdföra svar på de senaste årens protester.

Oppositionen har fortsatt förhålla sig djupt skeptisk till Kabilas avsikter, och misstänker att han siktar på att hålla kvar sitt grepp om makten i kulisserna.